Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ( www.bibalex.org)
Η Αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, κατά το παρελθόν, συσσώρευε και διέσπειρε την παγκόσμια γνώση, απεικονίζοντας το γνωστικό πλούτο της αρχαίας εποχής. Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας δημιουργήθηκε το 2002, ως έργο χιλιετίας, με το υπέρτατο όραμα, να αποτελεί μήτρα παραγωγής και διασποράς της σύγχρονης γνώσης και χώρος διαλόγου, μεταξύ ανθρώπων και πολιτισμών, σηματοδοτώντας τη νέα ψηφιακή εποχή. Αποτέλεσε έργο συνέργειας, μεταξύ της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης και της UNESCO, με χρηματοδότηση, από εισφορές 27 κρατών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Για την εκκίνηση του έργου προκηρύχθηκε παγκόσμιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Σήμερα, η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας διαθέτει έξι εξειδικευμένες βιβλιοθήκες, τέσσερα μουσεία αρχαιοτήτων, πλανητάριο, οκτώ ακαδημαϊκά κέντρα και ιδρύματα ερευνών, κέντρο καλών τεχνών και αρχαίας καλλιγραφίας και διεθνές συνεδριακό κέντρο. Στους χώρους της φιλοξενούνται εκδηλώσεις, δρώμενα και δέκα πέντε μόνιμες εκθέσεις, που υποδέχονται, ετησίως, 1.500.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Η Όπερα του Sydney (www.sydneyoperahouse.com)
Η όπερα του Sydney αποτελεί έργο παγκόσμιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Είναι ένα θαύμα της μοντέρνας εξπρεσιονιστικής αρχιτεκτονικής, τουριστικό αξιοθέατο, αλλά και πολυχώρος άσκησης τεχνών και θεάματος, με πέντε θέατρα (Concert Hall, Opera Theatre, Drama Theatre, Playhouse Theatre, Studio Theatre), αίθουσα συναυλιών, πέντε στούντιο πρόβας, δύο κύριες αίθουσες, τέσσερα εστιατόρια και πολυάριθμα καταστήματα αναμνηστικών. Οι εγκαταστάσεις της αξιοποιούνται για την προαγωγή της τέχνης και της δημιουργικής έκφρασης, αλλά και για εκδηλώσεις και διασκέψεις.
Το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο (www.guggenheim.org)
Είναι ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης, ένα θαυμαστό έργο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που μέσα από τις προοπτικές του φωτός, του μινιμαλισμού και την ογκώδη τιτάνια δομή του, προσφέρει άφοβα τους ανορθόδοξους χώρους του στις πιο προκλητικές τους μορφές. Το μουσείο κατασκευάστηκε, ως μέρος μιας προσπάθειας αναζωογόνησης της πόλης του Μπιλμπάο, που βρισκόταν σε οικονομική και πολιτιστική παρακμή. Η δημιουργία του μουσείου, ωστόσο, οδήγησε εκ νέου στο ενδιαφέρον για τον καθολικό μετασχηματισμό της πόλης, καθιστώντας την ορόσημο, το Φαινόμενο Μπιλμπάο.
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (www.theacropolismuseum.gr)
Εναρμονισμένο στον αρχαιολογικό χώρο, στις τρεις του συλλήψεις: το φως, την κίνηση και τον αρχιτεκτονικό προγραμματισμό, φιλοξενεί τους επισκέπτες στα διαφανή του δάπεδα και στο φυσικό φως. Το μουσείο παρέχει εκθέματα του χώρου, αλλά κι ένα αμφιθέατρο 200 θέσεων, αίθουσα εικονικής πραγματικότητας, χώρο επισήμων κα αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Για την κατασκευή του διεξήχθησαν πολλοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί: το 1976, το 1979, ενώ το 1989 η Μελίνα Μερκούρη, ταύτισε την πολιτική της με τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και κίνησε έναν νέο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Μολονότι, τα αποτελέσματα του εν λόγω διαγωνισμού ακυρώθηκαν, είχαν, ήδη, τεθεί τα θεμέλια της ανέγερσής του έργου. Το 2000, ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) ανακοίνωσε πρόσκληση για συμμετοχή σε ένα νέο διαγωνισμό, ο οποίος ήταν σύμφωνος με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι προτάσεις των διαγωνιζόμενων κρίθηκαν από διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης.
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.snfcc.org)
Το ΚΠΙΣΝ έχει όραμά του τη δημιουργία ενός δημόσιου χώρου, ανοιχτού σε όλο τον κόσμο, στην πρόσβαση και στη συμμετοχή σε πλήθος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών και περιβαλλοντικών δράσεων και εκδηλώσεων. Αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας και αποτελεσματικότητας, για όλη τη χώρα, και κυρίως ένα “σύμβολο του Ελληνικού Πολιτισμού και της ανθεκτικότητάς του, γεγονός που μας υπενθυμίζει ότι όπως η δύναμη και η αποφασιστικότητά σας επέτρεψαν να ξεπεράσετε μεγάλα εμπόδια στην ιστορία σας, τίποτα δεν μπορεί να λυγίσει το πνεύμα του ελληνικού λαού” Barack Obama.
ΠΗΓΗ: https://colossusproject.org/category/best-practices/