Έργο Ορόσημο της Αυστραλίας (World Landmark)
Παρά το γεγονός ότι χτίστηκε σχετικά πρόσφατα – οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1973 – η Όπερα του Σίδνεϊ αποτελεί από άποψη αρχιτεκτονικής το σήμα κατατεθέν όχι μόνο της πόλης αλλά και ολόκληρης της Αυστραλίας. Φωτογραφημένη όσο λίγα σύγχρονα κτίρια σε όλο τον κόσμο, η Όπερα σε σχήμα ιστιοφόρου αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο αλλά ταυτόχρονα εκεί διοργανώνονται παραστάσεις τις οποίες παρακολουθούν δύο εκατομμύρια θεατές κάθε χρόνο.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 διοργανώθηκε διεθνής διαγωνισμός για τον σχεδιασμό ενός Κέντρου Τεχνών στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας. Νικητής αναδείχθηκε ο Δανός αρχιτέκτονας Γιόερ Ούτσον που σχεδίασε ένα κτίριο που θυμίζει ιστιοφόρο που ανοίγει τα πανιά του. Ο Ούτσον αποχώρησε δυσαρεστημένος με τους Αυστραλούς το 1966, έχοντας ολοκληρώσει μόνο το εξωτερικό μέρος του κτιρίου. Το εσωτερικό της Όπερας ολοκληρώθηκε το 1973 με την επίβλεψη ντόπιων αρχιτεκτόνων, είχε όμως πολλά προβλήματα. Σαράντα χρόνια μετά τη φυγή του, οι Αυστραλοί έπεισαν τον 85χρovο πλέον, Ούτσον να κάνει «λίφτινγκ» στην Όπερα.
Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός
Πρόκειται για κατασκευή που όχι μόνο δεν αποτέλεσε βίαιη εισβολή στο περιβάλλον, αλλά κατασκευάστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτελέσει συμπλήρωμα του αστικού χώρου του Σίδνεϊ. Βρίσκεται τοποθετημένο στο σημείο Μπένελογκ, στο λιμάνι του Σίδνεϊ κοντά στην εξίσου διάσημη γέφυρα της πόλης. Το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος διαμορφώνουν μια «ιδανική αυστραλιανή εικόνα», όπως αναφέρουν όλοι οι τουριστικοί οδηγοί. Θεωρείται σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Εκτός από πολλά ξένα θέατρα, μπαλέτα, και μουσικές παραγωγές που φιλοξενεί, η Όπερα είναι το σπίτι της αυστραλιανής … όπερας, των θεάτρων και της συμφωνικής ορχήστρας της Αυστραλίας.
Η Όπερα του Σίδνεϊ έχει χτιστεί βάσει ενός σύγχρονου εξπρεσιονιστικού σχεδίου, με μια σειρά μεγάλων προκατασκευασμένων «Κοχυλιών», που διαμορφώνει τις στέγες. Καλύπτει 4,5 στρέμματα εδάφους. Έχει 183 μέτρα μήκος και περίπου 120 μέτρα πλάτος, στο ευρύτερο σημείο της. Στηρίζεται σε 580 αποβάθρες που βυθίζονται έως και 25 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία της είναι όση θα χρειαζόταν για να ηλεκτροδοτηθεί μια πόλη 25.000 κατοίκων και διανέμεται από 645 χιλιόμετρα ηλεκτρικού καλωδίου.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόσο σημαντικού αυτού οικοδομήματος δεν σταματούν εδώ: οι στέγες καλύπτονται με 1.056 εκατομμύρια στιλπνά σουηδικά κεραμίδια μεταλλικού κρεμ-λευκού χρώματος. Παρά την αυτοκαθαριζόμενη φύση τους, υπόκεινται ακόμα σε περιοδική συντήρηση και αντικατάσταση. Το θέατρο της Όπερας και η αίθουσα συναυλιών βρίσκονται στις δύο μεγαλύτερες ομάδες κοχυλιών και τα άλλα θέατρα βρίσκονται στις υπόλοιπες πλευρές του πολύπλευρου κτιρίου. Η μορφή των κοχυλιών έχει επιλεγεί από τον Δανό αρχιτέκτονα Γιόερ Ούτσον με τρόπο που να συνδυάζεται ο ουρανός με τη θάλασσα. Το εσωτερικό του κτιρίου αποτελείται από ρόδινο γρανίτη που εισήχθη στην Αυστραλία από τον Καναδά και ξύλο κοντραπλακέ που έφτασε από τη Βόρεια Νέα Ουαλία.
Η Όπερα του Σίδνεϊ διαθέτει πέντε θέατρα, πέντε στούντιο πρόβας, δύο κύριες αίθουσες εκδηλώσεων, τέσσερα εστιατόρια, έξι μπαρ και πολυάριθμα καταστήματα αναμνηστικών. Στην αίθουσα συναυλιών Concert Hall, που διαθέτει 2.679 καθίσματα, βρίσκεται το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο στον κόσμο με πάνω από 10.000 σωλήνες. Το θέατρο της Όπερας ‘Opera Theatre’, που διαθέτει 1.547 καθίσματα, είναι ο κύριος χώρος παραστάσεων για την όπερα της Αυστραλίας Opera Australia, ενώ χρησιμοποιείται επίσης από το αυστραλιανό μπαλέτο Aυstraliaη Ballet Compaηy. Το θέατρο Drama Theatre , με 544 καθίσματα, το θέατρο Playhoυse με 398 καθίσματα και το θέατρο studio Theatre, με 364 καθίσματα,συμπληρώνουν τις αίθουσες εκδηλώσεων. Εγκαινιάστηκε στις 20 Οκτωβρίου 1973 από τη βασίλισσα Ελισάβετ τη Β’. Η πρώτη παράσταση που δόθηκε εκεί ήταν η όπερα «Πόλεμος και Ειρήνη, του Σεργκέι Προκόφιεφ από την Εθνική Όπερα της χώρας. Κάθε χρόνο φιλοξενούνται 3.000 εκδηλώσεις στους χώρους της. Δύο εκατομμύρια θεατές παρακολουθούν ετησίως τις παραστάσεις.