Η Αναβίωση του Αρχαίου Θαύματος του Κολοσσού της Ρόδου

Έργο με όραμα ειρήνης στη Μεσόγειο

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας ευρίσκεται σε μία ιδιαίτερα δυσχερή συγκυρία δοκιμαζόμενη από τις τραυματικές συνέπειες της χειρότερης μεταπολεμικά κρίσης, ενώ καλείται  ταυτόχρονα να εδραιώσει διεθνώς τα ερείσματα της πολιτισμικής και τουριστικής της υποδομής. Σε μια περίοδο που στην κοινή γνώμη επικρατεί η άποψη ότι εξαναγκαζόμαστε να εκποιήσουμε την περιουσία μας προκειμένου να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, μας δίδεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την άυλη και αμύθητη περιουσία μας εξελίσσοντας  τη χώρα μας με ένα καινοτόμο και εμβληματικό έργο, ενισχύοντας σημαντικά τη φήμη μας και την πληγείσα ανταγωνιστικότητά μας.

 Η ομιλία αφορά στην δημιουργική Αναβίωση του αρχαίου θαύματος  του Κολοσσού σε ένα σύγχρονο έργο οπτικής και εκδοχής 21ου Αιώνα , το οποίο θα αναδείξει τα ανεκτίμητα άυλα χαρακτηριστικά και τις συμβολικές αξίες του μυθικού μνημείου.

Η κύρια πηγή της έμπνευσης  προέρχεται από την σύγχρονη επανεξέταση του αρχαίου θαύματος  με σκοπό να ενσωματώσει τις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών προκειμένου να αποτελέσει ένα εμβληματικό έργο του Ελληνικού πολιτισμού επενδυμένο με ένα οικουμενικό ιδεολογικό περιεχόμενο.

Υπέρτατη πρόκληση και όραμα του εγχειρήματος  είναι να προωθήσει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και να εδραιώσει τη Ρόδο σαν ένα εξέχοντα τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό. Ο Νέος Κολοσσός της Ρόδου φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα Τουριστικό – Αρχιτεκτονικό Ορόσημο , ένα Πολιτιστικό  επίτευγμα του 21ου Αιώνα (ενσωματώνοντας ένα σύγχρονο θεματικό Μουσείο, ένα Αρχαιολογικό Ερευνητικό και Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο), καθώς επίσης και μία ουδέτερη  Έδρα Ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο ακόλουθος οδικός χάρτης  επτά σημείων προτείνεται προκειμένου να προσδιορισθεί το πλαίσιο για την ιδεατή διάδοση και υλοποίηση της ιδέας του εγχειρήματος, ως έργου αξιομνημόνευτης προσφοράς της Ρόδου και των διαχρονικών ιδεωδών του Ελληνικού πολιτισμού στην Ανθρωπότητα.

Οδικός Χάρτης ιδεατής υλοποίησης του  εγχειρήματος 

 1. Ιδεολογικό περιεχόμενο

Ο Κολοσσός είναι ο αιώνιος μύθος που φέρει η Ρόδος, στον οποίο επιχειρείται να επαναπροσδωθεί υπόσταση, χωρίς όμως να αλλοιωθεί με τη δημιουργία ενός στείρου και αναχρονιστικού αντιγράφου με αρχαιολογικές προεκτάσεις.

Φιλοσοφία και φιλοδοξία του εγχειρήματος είναι να αποτελέσει εξελικτική ιδεολογική συνέχεια του αρχαίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον θεό Ήλιο, την ειρήνη και την ελευθερία, να προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα και να υποβληθεί ως το ελληνικό επισφράγισμα των πανανθρώπινων και διαχρονικών ιδεών της οικουμενικής ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, με προοπτική να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ορόσημο και σημείο αναφοράς.

 1. Όραμα

Όπως ακριβώς ο αρχαίος Κολοσσός κατασκευάστηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στην ειρήνη και την ελευθερία, το σύγχρονο θαύμα, ευρισκόμενο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και φιλίας των λαών και μέσω της νοερής εκπομπής φωτός στις ανθρώπινες ιδέες και πράξεις να αναδείξει τη Ρόδο σε πόλη – φάρο διαχέοντας μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας στις προσδοκίες των επόμενων γενεών.

 1. Υλοποίηση

Η σύλληψη του εγχειρήματος θα πρέπει να στηριχθεί στην κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος με καλλιτεχνική έκφραση και διαστάσεις καινοτόμου τεχνικού επιτεύγματος, οπτικής και εκδοχής 21ου αιώνα, σεβόμενο άρρηκτα το μέτρο, την αρμονία, το ιστορικό και πλούσιο πολιτιστικά αρχιτεκτονικό περιβάλλον της Ρόδου.

Το έργο αυτό ενδείκνυται να προκύψει από το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού παγκόσμιου διαγωνισμού, το οποίο θα προκριθεί από μία τοπική και διεθνή Επιτροπή επιλογής που θα συγκροτηθεί από εξέχουσες προσωπικότητες προερχόμενες από τους χώρους της πολιτικής, του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών και της τεχνολογίας και θα τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξασφάλιση του διεθνούς κύρους και της απολύτου διαφάνειας των διαδικασιών.

 1. Χρηματοδότηση – Εξεύρεση Πόρων

Προς την κατεύθυνση της συλλογής οικονομικών πόρων προτείνεται το έργο να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω της κινητοποιήσεως διακεκριμένων προσωπικοτήτων (Πρεσβευτών της Ιδέας) που θα ηγηθούν της διενέργειας μιας Διεθνούς Εκστρατείας Εξεύρεσης Πόρων που θα συγκεντρώσει χρήματα από πηγές όπως:

 • χορηγίες από Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού,
 • επιδοτήσεις από επίσημους φορείς και Διεθνείς Οργανισμούς, την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση,
 • υποστηρίξεις Περιφερειακών και Δημαρχιακών Αρχών, ενώ προβλέπεται η αξιοποίηση,
 • δωρεών από εύπορους Έλληνες, ομογενείς της διασποράς, αλλά και φιλέλληνες πολίτες απανταχού της γης που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στην υλοποίηση της ιδέας.
 1. Αποφυγή εμπορευματοποίησης

– Θεματικό Μουσείο Κολοσσού – Διεθνές Κέντρο Ειρήνης

Θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η πάσης φύσεως εμπορευματοποίηση του έργου, γιαυτό λοιπόν  προτείνεται τα χρήματα από τα μελλοντικά έσοδα του έργου να επανεπενδύονται προς την κατεύθυνση της διάδοσης της ειρήνης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη δημιουργία

 • ενός Θεματικού Μουσείου για τον αρχαίο Κολοσσό και την ιστορία του
 • την ίδρυση ενός Διεθνούς κέντρου συνάντησης Μεσογειακής ειρήνης που θα στεγάζει έναν εξαιρετικό πολιτιστικό πολυχώρο τεχνολογικά προηγμένο, που θα περιέχει συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, αμφιθέατρο, αίθουσα συναυλιών και θα φιλοξενεί διεθνούς εμβέλειας διοργανώσεις, εκδηλώσεις και events.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ – ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ 

Για να μην είμαστε ασαφείς αξίζει να αναφερθούν μερικά μόνο παραδείγματα από έργα ορόσημα που προσέδωσαν αίγλη και θαυμασμό στις πόλεις – χώρες που το επεχείρησαν:

 • Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
 • Η Όπερα του Sydney
 • Το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο
 • Το Μουσείο της Ακρόπολης
 • Το Πολιτιστικό Κέντρο Σταύρος Νιάρχος

αλλά και άλλα πολλά  έργα-θαύματα που έχουν δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες όπου έχουν κατασκευασθεί.

 1. Αρχαιολογικό Ερευνητικό Κέντρο

Για να καταστεί η προσπάθεια υγιής και αειφόρα στις επερχόμενες γενεές των νέων επιστημόνων, προτείνεται σημαντικό μερίδιο των εσόδων του έργου να αποδίδεται στην ίδρυση Αρχαιολογικού Ερευνητικού Κέντρου για τον Κολοσσό και την ιστορία  του αλλά και (Ακαδημαϊκή Έδρα Κολοσσού) που θα υποβοηθά την έρευνα και τη μελέτη των αρχαιολόγων – ερευνητών σε θέματα που αφορούν στην τοποθεσία ή στα πιθανά μελλοντικά ευρήματα του αρχαίου θαύματος σύμφωνα με τα εκάστοτε νέα επιστημονικά δεδομένα.

Υπέρτατη πρόκληση για το εγχείρημα

 1. Μεσογειακή έδρα ειρήνης

Υπέρτατη πρόκληση αποτελεί η εδραίωση της πεποίθησης ότι μπορεί μακροπρόθεσμα η Ρόδος να διεκδικήσει διεθνώς τη φήμη του «Ουδέτερου Νησιού της Ειρήνης», «ενός  Νταβός επίλυσης διαφορών» στη Μεσόγειο (που έχει επιβαρυνθεί λόγω  της οξύτατης προσφυγικής κρίσης) και μέσω της σημειολογικής δημιουργίας του εγχειρήματος της Αναβίωσης του Κολοσσού να μεγιστοποιήσει όλα τα παρεπόμενα αλλά εξόχως σημαντικά οφέλη.

Η Ρόδος με την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και την εξέχουσα στρατηγική της θέση, καθίσταται ιδανική έδρα γεφύρωσης ιδεών και πολιτισμών, εδραίωσης ελεύθερου διαλόγου καθώς και προώθησης του οικουμενικού και διαχρονικού ιδανικού της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.

ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ EΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΥ 

Όπως βλέπουμε λοιπόν το εγχείρημα στην μακροπρόθεσμη του προοπτική αναπτύσσεται προοδευτικά  σε τρία σημαντικά επίπεδα:

Το πρώτο με την έννοια ενός Αρχιτεκτονικού Οροσήμου ( Architectural Landmark) του νησιού προσφερόμενο για υγιή και αειφόρα τουριστική αξιοποίηση.

 1. Το δεύτερο με την έννοια ενός θαυμαστού Πολιτιστικού Επιτεύγματος (Cultural Achievement ) του 21ου Αιώνα με την δημιουργία ενός τεχνολογικά προηγμένου μουσειακού πολυχώρου που θα ενσωματώνει Ερευνητικούς χώρους, Συνεδριακό Κέντρο, Αίθουσες Συναυλιών προσφερόμενο για  διεθνούς εμβέλειας  εκδηλώσεις και events .
 1. Το τρίτο Διπλωματικό που σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η μελλοντική δημιουργία μίας Μεσογειακής Έδρας Ειρήνης (Mediterranean Venue of Peace) στο νησί μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στις διεθνείς μας σχέσεις .

Θα πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε το έργο με μακροπρόθεσμη και οραματική προοπτική προκειμένου να αποκομίσουμε στο μέγιστο  τα αειφόρα,  εξόχως σημαντικά και ευγενή για το νησί και την χώρα χαρακτηριστικά του.

ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ 

Ένα τέτοιο εγχείρημα με την ιδεατή ανάπτυξη του, θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλαπλά ευεργετήματα σε επίπεδο τουριστικό, πολιτιστικό, οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό και θα κριθεί αντάξιο του να αποστείλει προς την παγκόσμια κοινότητα ένα μήνυμα δυναμικής παρουσίας της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις επιβεβαιώνοντας έτσι τη σύγχρονη εξελικτική προοπτική του. Πιο συγκεκριμένα:

Η Αναβίωση του Κολοσσού με όραμα την παγκόσμια ειρήνη  αναμένεται να είναι η κατάλληλη Μεγάλη Δράση (Mega Action) που θα ταρακουνήσει συνθέμελα την τουριστική βιομηχανία του νησιού και θα ανατρέψει τις οποιασδήποτε φύσεως αρνητικές τάσεις έχουν γίνει έντονα αισθητές τα τελευταία χρόνια.

Θα προκαλέσει ευρεία και αβίαστη δημοσιότητα και θα δρομολογήσει μία διαφοροποιημένη ζήτηση (differentiated demand)  για το τουριστικό μας προϊόν.

Θα επανατοποθετήσει (Repositioning) και θα επαναπροσδιορίσει την επιθυμητή εικόνα (Rebranding) του νησιού στη διεθνή τουριστική σκηνή, μετατρέποντας τη Ρόδο σε ένα νέο ανταγωνιστικό πόλο έλξης και προορισμό αιχμής των τουριστών σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Θα προσελκύσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που θα αναδιαμορφώσουν με ποιοτικό τρόπο το τουριστικό ρεύμα, θα μειώσουν την ανεργία και θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο συμβάλλοντας έτσι καταλυτικά στην επιζητούμενη τουριστική εξυγίανση και την οικονομική ευημερία του προορισμού.

Σε εθνικό επίπεδο, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην αναβάθμιση της εικόνας  της χώρας. Πιο αναλυτικά:

Θα κεντρίσει το ενδιαφέρον της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας και θα αναδείξει σε παγκόσμιο επίπεδο την πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας.

Θα αποτελέσει μοναδική πρόκληση για αναγνωρισμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που με τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση του οράματος να εγγυηθούν την αισθητική και εικαστική αρτιότητα του έργου.

Θα αποτελέσει ένα καινοτόμο σύγχρονο τεχνικό επίτευγμα που θα υπερβαίνει τα ανθρωπίνως πεπερασμένα κατασκευαστικά δεδομένα. (Είτε με τη χρησιμοποίηση νέων υλικών, είτε με την εφαρμογή νέων στατικών μεθόδων, είτε με τη χρήση νέων τεχνολογιών).

Σε διπλωματικό επίπεδο ένα Μεσογειακό Κέντρο Ειρήνης ευρισκόμενο στην γεωγραφική καρδιά τριών ηπείρων θα δημιουργήσει σημαντικές στρατηγικής και ειρηνευτικής σημασίας προεκτάσεις καθώς και ευκαιρίες άσκησης ήπιας πολιτιστικής διπλωματίας.

Κυριότερα όμως, σε μία περίοδο ισχυρής οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής δοκιμασίας που διέρχεται η χώρα μας, το έργο μπορεί να προσφέρει μέγιστα κοινωνικά οφέλη, να συσπειρώσει τις δημιουργικές δυνάμεις και να ανυψώσει το ηθικό των Ελλήνων δίνοντάς τους κίνητρο να συνεργαστούν συνεργειακά προκειμένου να επιτύχουν ευγενείς στόχους.

Οφείλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα μπροστά αντλώντας έμπνευση από το ιστορικό παρελθόν επιστρατεύοντας παράλληλα τον πιο σύγχρονο πραγματισμό μας,

Θα αποτελέσει τέλος μια μεγάλη ευκαιρία να αναγεννηθούν, να αναταχθούν και να μεγαλουργήσουν οι ευρισκόμενες σήμερα σε καταστολή μεγάλες μας αρετές, αποστέλλοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα ότι εμείς οι Έλληνες με την μικρή χώρα αλλά και την τεράστια ιστορία δεν παραμένουμε αδρανείς εγκλωβισμένοι σε αυτή, αλλά την εξελίσσουμε με αξιοζήλευτο και θαυμαστό τρόπο, μετατρέποντας δυναμικά την εθνική μας εσωστρέφεια σε παγκόσμια  πολιτισμική  εξωστρέφεια.

Γεώργιος  Μπαρμπούτης