Στρατηγική Αειφορικής Προσέγγισης του Εγχειρήματος σε μία Εποχή Παγκόσμιου Μετασχηματισμού

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ποιος είναι ο σκοπός της αναβίωσης του αρχαίου θαύματος του Κολοσσού της Ρόδου τη σημερινή εποχή;

Ποιες είναι οι ανεξίτηλες αξίες και τα διαχρονικά ιδεώδη, που αντιπροσωπεύει και που αξίζει, να διερευνηθούν, να αναδειχθούν και να διαδοθούν; 

Πώς η Ρόδος, η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος μπορούν να ευεργετηθούν από τη δημιουργία ενός έργου-φάρου στη Μεσόγειο, αφιερωμένου στην οικουμενική ειρήνη, στη συναδέλφωση και στη συνεργασία των λαών; 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 

Η ιδέα αφορά στη δημιουργική Αναβίωση και στον καινοτόμο ανασχεδιασμό του αρχαίου θαύματος του Κολοσσού, σε ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο του 21ου Αιώνα, το οποίο θα αναδείξει τα ανεκτίμητα άυλα χαρακτηριστικά και τις συμβολικές αξίες του μυθικού μνημείου.

Η κύρια πηγή της έμπνευσης προέρχεται από τη σύγχρονη επανεξέταση του αρχαίου θαύματος, με σκοπό αυτή να ενσωματώσει τις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών, προκειμένου να αποτελέσει ένα εμβληματικό έργο του Ελληνικού πολιτισμού, επενδεδυμένο με ένα οικουμενικό ιδεολογικό περιεχόμενο.

Υπέρτατη πρόκληση και όραμα του εγχειρήματος είναι να προωθήσει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και να εδραιώσει τη Ρόδο, πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων και των ακριτικών μας νησιών, ως έναν εξέχοντα πολιτιστικό, τουριστικό και διπλωματικό προορισμό. To νέο έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα Τουριστικό – Αρχιτεκτονικό Ορόσημο, ένα Πολιτιστικό επίτευγμα του 21ου Αιώνα, ενσωματώνοντας ένα σύγχρονο θεματικό Μουσείο, ένα Αρχαιολογικό Ερευνητικό και Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, καθώς, επίσης, και μία ουδέτερη Έδρα Ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου, όπου αυτή διακυβεύεται καθημερινά. 

Προς την κατεύθυνση αυτή, δημιουργήθηκε ο ακόλουθος Οδικός Χάρτης προκειμένου να προσδιορισθεί το πλαίσιο για την ιδεατή διάδοση και υλοποίηση του εγχειρήματος, ως έργου αξιομνημόνευτης προσφοράς της Ρόδου και του διαχρονικού ιδεώδους του Ελληνικού πολιτισμού στην Ανθρωπότητα.

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΙΔΕΑΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ

Ιδέα – Όραμα

Ο Κολοσσός είναι ο αιώνιος μύθος που «φέρει» η Ρόδος, στον οποίο επιχειρείται να επαναπροσδωθεί υπόσταση, χωρίς όμως να αλλοιωθεί με τη δημιουργία ενός στείρου και αναχρονιστικού αντιγράφου (Replica του αγάλματος) με αρχαιολογικές προεκτάσεις.

Φιλοσοφία και φιλοδοξία του εγχειρήματος είναι να αποτελέσει εξελικτική ιδεολογική συνέχεια του αρχαίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στο θεό Ήλιο, την ειρήνη και την ελευθερία. Επίσης να προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα και να υποβληθεί, ως ελληνικό επισφράγισμα των πανανθρώπινων και διαχρονικών ιδεών της οικουμενικής ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, με προοπτική να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ορόσημο και σημείο αναφοράς.

“Όπως  ακριβώς ο αρχαίος Κολοσσός κατασκευάστηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στο θεό Ήλιο, στην ειρήνη και στην ελευθερία, το σύγχρονο θαύμα, ευρισκόμενο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και φιλίας των λαών και μέσω της νοερής εκπομπής φωτός στις ανθρώπινες ιδέες και πράξεις να αναδείξει τη Ρόδο σε πόλη – φάρο διαχέοντας μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας στις προσδοκίες των επόμενων γενεών.”

Υλοποίηση  (Παγκόσμιος Διαγωνισμός – Διεθνής Επιτροπή Επιλογής)

Η σύλληψη του εγχειρήματος επιβάλλεται να στηριχθεί στην κατασκευή ενός σύγχρονου αρχιτεκτονικού δημιουργήματος, με καλλιτεχνική έκφραση και διαστάσεις καινοτόμου και βιώσιμου τεχνικού επιτεύγματος, οπτικής και εκδοχής 21ου αιώνα, που θα σέβεται άρρηκτα το μέτρο, την αρμονία, το ιστορικό και πλούσιο πολιτιστικά αρχιτεκτονικό περιβάλλον του τόπου.

Το έργο αυτό ενδείκνυται να προκύψει από το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού παγκόσμιου διαγωνισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί μία πλούσια δεξαμενή και να εισρεύσει το μέγιστο των αρχιτεκτονικών ιδεών για την κατασκευή του.

Οι σημαντικότερες των προτάσεων προτείνεται να αξιολογηθούν και να προκριθούν από μία τοπική και διεθνή Επιτροπή Επιλογής (Αξιολόγησης), που θα συγκροτηθεί από διακεκριμένους ειδήμονες  και διαπρεπείς προσωπικότητες προερχόμενες από τους χώρους του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών, της τεχνολογίας και της πολιτικής.

Η Επιτροπή επιλογής προτείνεται να τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, για την εξασφάλιση της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας, του διεθνούς κύρους και της απόλυτης διαφάνειας των διαδικασιών. Με αυτόν τον τρόπο, το έργο θα έχει τη δυνατότητα να τεθεί υπό τη σκέπη της UNESCO και άλλων πολιτιστικών φορέων, ακολουθώντας τα λοιπά ανεκτίμητης αξίας μνημεία μας και να προσελκύσει κεφάλαια από ιδρύματα, χορηγούς, Έλληνες και φιλέλληνες πολίτες.

Προτεινόμενα  Έργα – Αποφυγή  Εμπορευματοποίησης

Προκειμένου να εκλείψει η οποιαδήποτε πιθανότητα εμπορευματοποίησης του έργου, προτείνεται τα χρήματα από τα μελλοντικά έσοδα να επανεπενδύονται προς την κατεύθυνση της διάδοσης της ειρήνης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τη δημιουργία:

 Α) ενός διαδραστικού Θεματικού Μουσείου για τον αρχαίο Κολοσσό και την ιστορία του 

Β) ενός Αρχαιολογικού Ερευνητικού Κέντρου, που θα υποβοηθά την έρευνα και τη μελέτη των μελλοντικών γενεών των νέων επιστημόνων αρχαιολόγων – ερευνητών σε θέματα, που αφορούν στην τοποθεσία ή στα πιθανά μελλοντικά ευρήματα του αρχαίου θαύματος, σύμφωνα με τα εκάστοτε νέα επιστημονικά δεδομένα και 

Γ) την ίδρυση ενός Διεθνούς Κέντρου Έδρας Μεσογειακής Ειρήνης, που θα στεγάζει ένα πολιτιστικό πολυχώρο, τεχνολογικά προηγμένο, ο οποίος θα περιέχει συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, αμφιθέατρο, αίθουσα συναυλιών και θα φιλοξενεί διεθνούς εμβέλειας διοργανώσεις και συναφείς εκδηλώσεις.

Εξεύρεση Πόρων -Χρηματοδότηση

Προς την κατεύθυνση της συλλογής οικονομικών πόρων, προτείνεται το έργο να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω της κινητοποιήσεως διακεκριμένων προσωπικοτήτων (Πρεσβευτών της Ιδέας), που θα ηγηθούν της διενέργειας μιας Διεθνούς Εκστρατείας Εξεύρεσης Πόρων η οποία θα συγκεντρώσει χρήματα από πηγές όπως:

  • χορηγίες από Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού,
  • επιδοτήσεις από επίσημους φορείς και Διεθνείς Οργανισμούς, όπως την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους
  • υποστηρίξεις τοπικών Αρχών
  • δωρεές από εύπορους Έλληνες, ομογενείς της διασποράς, αλλά και φιλέλληνες πολίτες απανταχού της γης, που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν προς όφελος της υλοποίησης της ιδέας.

Επικοινωνιακή  Στρατηγική

Η επικοινωνιακή στρατηγική θα  πρέπει  να χαραχθεί με βασικό στόχο, αφενός μεν τη μεγιστοποίηση της δημοσιότητας του εγχειρήματος και αφετέρου την εξεύρεση των πόρων, μέσω:

  • Της δημιουργίας Διεθνούς εκστρατείας Δημοσίων Σχέσεων, με σκοπό την παγκόσμια πρόκληση ενδιαφέροντος, την ενημέρωση και τη διατήρηση επαφών με τα διεθνή Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.
  • Της κινητοποίησης διαπρεπών Ελλήνων και διεθνών προσωπικοτήτων, καλλιτεχνών και διασημοτήτων, που θα υποστηρίξουν το έργο διεθνώς ως πρεσβευτές του.
  • Του προγραμματισμού και της διοργάνωσης εκδηλώσεων, που θα συμπορεύονται με τις κυριότερες φάσεις υλοποίησης του έργου.

Παραδείγματα – Βέλτιστες Πρακτικές

Προς αποφυγή ασαφειών αξίζει να αναφερθούν μερικά μόνο παραδείγματα από έργα ορόσημα που προσέδωσαν αίγλη και θαυμασμό στις πόλεις – χώρες που τα επεχείρησαν:

αλλά και άλλα πολλά  έργα-θαύματα, όπου έχουν κατασκευασθεί δημιούργησαν σημαντικές πολιτιστικές υπεραξίες. (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ)

Μεσογειακή Έδρα Ειρήνης

Υπέρτατη πρόκληση αποτελεί η εδραίωση της πεποίθησης, ότι μπορεί μακροπρόθεσμα η Ρόδος, να διεκδικήσει, διεθνώς, τη φήμη του «Ουδέτερου Νησιού της Ειρήνης», ενός συμβολικού «Νταβός», ειρηνικής επίλυσης διαφορών στη Μεσόγειο και όχι μόνο. Μέσω δε της σημειολογικής δημιουργίας του εγχειρήματος της Αναβίωσης του Κολοσσού, να μεγιστοποιήσει εξόχως σημαντικά οφέλη.

Η Ρόδος, με την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και την εξέχουσα στρατηγική της θέση, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, καθίσταται ιδανική έδρα γεφύρωσης ιδεών και πολιτισμών, εδραίωσης ελεύθερου διαλόγου, καθώς και προώθησης του οικουμενικού και διαχρονικού ιδανικού της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.

Ένα τέτοιο έργο δύναται να θωρακίσει τη χώρα μας στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου, έναντι οποιασδήποτε επιβουλής. Να δημιουργήσει προοπτικές για συμμαχικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες όπως την Τουρκία, το Ισραήλ και τις Αραβικές χώρες. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ειρηνευτικό ρόλο μεταξύ των ισχυρών οικονομικά συμμάχων, όπως η Αμερική και η Ενωμένη Ευρώπη, μέσω της άσκησης μίας ήπιας μεν, αλλά άκρως αποτελεσματικής πολιτιστικής διπλωματίας.

  • ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ EΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΥ 

Όπως διαπιστώνεται, το εγχείρημα αναπτύσσεται προοδευτικά σε τρεις σημαντικούς πυλώνες με γνώμονα την αειφορία:

  • Ο πρώτος, με την έννοια ενός αξιοθαύμαστου Αρχιτεκτονικού Οροσήμου (Architectural Landmark) του νησιού, προσφερόμενου για υγιή και βιώσιμη τουριστική αξιοποίηση.
  • Ο δεύτερος, με την έννοια ενός πρωτοποριακού Πολιτιστικού Επιτεύγματος (Cultural Achievement) του 21ου Αιώνα με τη δημιουργία ενός τεχνολογικά προηγμένου μουσειακού συγκροτήματος, που θα ενσωματώνει Αρχαιολογικούς Ερευνητικούς χώρους, Συνεδριακό Κέντρο, Αίθουσες Συναυλιών για  διεθνούς εμβέλειας  πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα.
  • Ο τρίτος, Διπλωματικός, που σε μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο θα στοχεύει στη δημιουργία μίας Μεσογειακής Έδρας Ειρήνης (Mediterranean Venue of Peace) στο νησί προσφέροντας έτσι σημαντικά οφέλη στις διεθνείς μας σχέσεις.

Οφέλη και Πλεονεκτήματα

Ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει την δυνατότητα να προσφέρει σημαντικότατα ευεργετήματα στην Ελλάδα σε πολλαπλά επίπεδα, αποστέλλοντας στην παγκόσμια κοινότητα ένα μήνυμα δυναμικής παρουσίας της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις και επιβεβαιώνοντας τη σύγχρονη εξελικτική προοπτική του ελληνικού πολιτισμού.

  • Ως επίτευγμα πολιτισμού, προκαλεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας  κοινότητας, συμβάλλει στην αξιοποίηση των Εθνικών μας Θησαυρών και συνεισφέρει στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  • Ως έργο τουρισμού, εξασφαλίζει δημοσιότητα και απήχηση, επανατοποθετεί τη Ρόδο και την Ελλάδα δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη, δημιουργεί εξαιρετική και διαφοροποιημένη ζήτηση για τον προορισμό και όχι μόνο, η οποία μπορεί να δρομολογήσει νέα δεδομένα στις τουριστικές εξελίξεις, προωθώντας την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και αποφέροντας σημαντικότατες προσόδους στο νησί.
  • Ως έργο διπλωματίας, αναμένεται να αποτελέσει ηχηρή απάντηση, σε όσους αμφισβητούν τα σύνορα της Ελλάδας και της Ενωμένης Ευρώπης, ενισχύοντας το αίσθημα της εθνικής μας υπερηφάνειας και καθιστώντας τη Ρόδο οικουμενικό πομπό μηνυμάτων παγκόσμιας ειρήνης σε διεθνές επίπεδο.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Η πανδημία του COVID – 19, η μακρόχρονη οικονομική κρίση, η εργασιακή ανασφάλεια, που κυρίως αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι γυναίκες (Eurofound, 2020), καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, οι οποίες έχουν επιφέρει καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρο τον πλανήτη, επιτάσσουν να αδράξουμε την ευκαιρία, ως χώρα, για την ταχεία ανάκαμψη και μετάβασή της στη νέα εποχή, αξιοποιώντας συνεργειακά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Οικονομικής, Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής), για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου και αειφόρου μέλλοντος των επόμενων γενεών του τόπου μας.

Η επιδιωκόμενη ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος μας θα πρέπει να προκύψει μέσα από τη δημιουργία μεγάλων βιώσιμων επενδυτικών  έργων, τα οποία θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για τη συνεργειακή ανόρθωσή τους, πληρώντας τις προδιαγραφές του μέλλοντος και αξιοποιώντας παράλληλα τις τρέχουσες παγκόσμιες τάσεις.

H στρατηγική τοποθέτηση του εγχειρήματος της Αναβίωσης του Κολοσσού στον πυρήνα της αειφορικής προσέγγισης καθίσταται επιβεβλημένη. Δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε η χώρα μας να εναρμονιστεί και να συμβάλει καθοριστικά στους αναπτυξιακούς στόχους βιωσιμότητας και αειφορίας της Ατζέντας 2030, που θεσπίσθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη και υιοθετήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο μετασχηματισμός του κόσμου ξεκινά από τον δικό μας μετασχηματισμό, την αλλαγή που επιθυμούμε να φέρουμε στον τόπο μας, μέσα από έργα, όπως το προτεινόμενο. Όπως αναφέρθηκε είναι ένα σχέδιο δράσης, που επιθυμεί κι επιδιώκει την ευημερία, την ειρήνη, τη συναδέλφωση και την ελεύθερη έκφραση και ροή των ιδεών, διαθέτοντας συγκεκριμένη στοχοθεσία:

  • τη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού έργου, που εναρμονίζεται με τις αρχές της αειφορικής φιλοσοφίας και σέβεται το φυσικό, οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον,
  • την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου και τη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου, καθώς θα προσφέρει αμέτρητες θέσεις εργασίας,
  • την προώθηση της «δόμησης» μιας νέας, οικουμενικής και συλλογικής νοημοσύνης, μέσα από συνεργασίες Πανεπιστημίων και ιδρυμάτων πολλών χωρών,
  • τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε εκπαιδευτικές δράσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό μας, τους μύθους και την ιστορία μας, την παράδοση και τις αξίες μας,
  • τη δημιουργία μιας πρωτοπόρας υποδομής, ανοιχτής σε όλο τον κόσμο, μέσα από τη φιλοσοφία της συμπερίληψης όλων των ανθρώπων χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις,
  • τη βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας, ως προς τις επιδόσεις της στις καινοτόμες πρακτικές, σε σχέση με τις άλλες χώρες,
  • την προώθηση ειρηνικών και συνεργειακών δράσεων προκειμένου να αναδειχθεί η Ρόδος, σταυροδρόμι πολιτισμού και ειρήνης των λαών, μέσα από τη δημιουργία μίας Μεσογειακής Έδρας Ειρήνης και
  • το μετασχηματισμό της πόλης της Ρόδου, ως δημιουργικής πόλης (creative city), που σύμφωνα με την Δημιουργική Έκθεση Οικονομίας 2030 (Creative Economy Report 2030), δύναται να αποτελέσει το έναυσμα της αντιευθραυστότητας, της αειφορικής ανάπτυξης και της αποκατάστασης του οικονομικού και πολιτιστικού ιστού της περιοχής και της Ελλάδας.

Όραμα για ένα Καλύτερο Κόσμο

Οφείλουμε λοιπόν να ενώσουμε το όραμα μας με αυτό του ΟΗΕ, της UNESCO, του ΠΟΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να είμαστε σε θέση να συγκλίνουμε στην οικουμενικότητα της συνολικής επίλυσης των παγκόσμιων προκλήσεων (5Ps) του 21ου Αιώνα: της Ειρήνης (Peace), των Ανθρώπων (People), της Ευημερίας (Prosperity), της Συνεργασίας (Partnership) και του Πλανήτη (Planet) για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα με όραμα την ειρήνη στη Μεσόγειο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο παγκοσμίως, για την εδραίωση μίας κουλτούρας της ειρήνης, μέσω διεθνούς συνεργασίας, ενεργώντας για την επίτευξη ιδιαίτερα των στόχων 16 “Ειρήνη και Δικαιοσύνη” και 17 “Συνεργασία για τους στόχους” της Ατζέντας 2030.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Antonio Guterrez «Οι στόχοι για την Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα και σε έναν υγιή πλανήτη και αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών».

(https://unric.org)

Ο κ. Zurab Pololikashvili ο Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum του Davoς του 2022 δήλωσε: «Η επιστροφή του τουρισμού προσφέρει την ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθούν οι αξίες που αντιπροσωπεύουν τον τομέα δηλαδή η ειρήνη, η αλληλεγγύη και η διεθνής συνεργασία».  https://www.weforum.org/agenda/2022/05/tourism-not-just-about-travel-also-peace/.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 (Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού) ορίσθηκε παγκοσμίως το έτος Επανεξέτασης και Μετασχηματισμού του Τουρισμού (#Rethinking Tourism) για τα επόμενα χρόνια  https://www.unwto.org/world-tourism-day-2022

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να γίνουμε ως τόπος καταλύτης αλλαγής, ώστε να μεταβούμε σε μια νέα εποχή. Το συγκεκριμένο εγχείρημα με όραμα την ειρήνη στη Μεσόγειο μπορεί να καταστήσει τη Ρόδο παγκόσμιο πρότυπο για την εδραίωση μίας κουλτούρας πολιτισμού της ειρήνης, μέσω διεθνούς συνεργασίας. Το προτεινόμενο έργο που φιλοδοξεί να συμβάλει στην επίτευξη «διαρκούς ειρήνης» στη Μεσόγειο αναμένεται να  αποτελέσει για τη Ρόδο και την ανθρωπότητα ένα σύγχρονο θαύμα. Μία Ρόδο «πόλη-φάρο» που θα εκπέμπει στο διηνεκές μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου στις επερχόμενες γενιές.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ – ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η νέα Βιβλιοθήκη της  Αλεξάνδρειας ( www.bibalex.org)

Η Αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, κατά το παρελθόν, συσσώρευε και διέσπειρε την παγκόσμια γνώση, απεικονίζοντας το γνωστικό πλούτο της αρχαίας εποχής. Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας δημιουργήθηκε το 2002, ως έργο χιλιετίας, με το υπέρτατο όραμα, να αποτελεί μήτρα παραγωγής και διασποράς της σύγχρονης γνώσης και χώρος διαλόγου, μεταξύ ανθρώπων και πολιτισμών, σηματοδοτώντας τη νέα ψηφιακή εποχή. Αποτέλεσε έργο συνέργειας, μεταξύ της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης και της UNESCO, με χρηματοδότηση, από εισφορές 27 κρατών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Για την εκκίνηση του έργου προκηρύχθηκε παγκόσμιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Σήμερα, η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας διαθέτει έξι εξειδικευμένες βιβλιοθήκες, τέσσερα μουσεία αρχαιοτήτων, πλανητάριο, οκτώ ακαδημαϊκά κέντρα και ιδρύματα ερευνών, κέντρο καλών τεχνών και αρχαίας καλλιγραφίας και διεθνές συνεδριακό κέντρο. Στους χώρους της φιλοξενούνται εκδηλώσεις, δρώμενα και δέκα πέντε μόνιμες εκθέσεις, που υποδέχονται, ετησίως, 1.500.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η Όπερα του Sydney  (www.sydneyoperahouse.com)

Η όπερα του Sydney αποτελεί έργο παγκόσμιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Είναι ένα θαύμα της μοντέρνας εξπρεσιονιστικής αρχιτεκτονικής,  τουριστικό αξιοθέατο, αλλά και πολυχώρος άσκησης τεχνών και θεάματος, με πέντε θέατρα (Concert Hall, Opera Theatre, Drama Theatre, Playhouse Theatre, Studio Theatre), αίθουσα συναυλιών, πέντε στούντιο πρόβας, δύο κύριες αίθουσες, τέσσερα εστιατόρια και πολυάριθμα καταστήματα αναμνηστικών. Οι εγκαταστάσεις της αξιοποιούνται για την προαγωγή της τέχνης και της δημιουργικής έκφρασης, αλλά και για εκδηλώσεις και διασκέψεις.

Το Μουσείο Guggenheim  στο Μπιλμπάο (www.guggenheim.org)

Είναι ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης, ένα θαυμαστό έργο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που μέσα από τις προοπτικές του φωτός, του μινιμαλισμού και την ογκώδη τιτάνια δομή του, προσφέρει άφοβα τους ανορθόδοξους χώρους του στις πιο προκλητικές τους μορφές. Το μουσείο κατασκευάστηκε, ως μέρος μιας προσπάθειας αναζωογόνησης της πόλης του Μπιλμπάο, που βρισκόταν σε οικονομική και πολιτιστική παρακμή. Η δημιουργία του μουσείου, ωστόσο, οδήγησε εκ νέου στο ενδιαφέρον για τον καθολικό μετασχηματισμό της πόλης, καθιστώντας την ορόσημο, το Φαινόμενο Μπιλμπάο.

Το Νέο  Μουσείο της Ακρόπολης (www.theacropolismuseum.gr)

Εναρμονισμένο στον αρχαιολογικό χώρο, στις τρεις του συλλήψεις: το φως, την κίνηση και τον αρχιτεκτονικό προγραμματισμό, φιλοξενεί τους επισκέπτες στα διαφανή του δάπεδα και στο φυσικό φως. Το μουσείο παρέχει εκθέματα του χώρου, αλλά κι ένα αμφιθέατρο 200 θέσεων, αίθουσα εικονικής πραγματικότητας, χώρο επισήμων κα αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Για την κατασκευή του διεξήχθησαν πολλοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί: το 1976, το 1979, ενώ το 1989 η Μελίνα Μερκούρη, ταύτισε την πολιτική της με τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και κίνησε έναν νέο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Μολονότι, τα αποτελέσματα του εν λόγω διαγωνισμού ακυρώθηκαν, είχαν, ήδη, τεθεί τα θεμέλια της ανέγερσής του έργου. Το 2000, ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) ανακοίνωσε πρόσκληση για συμμετοχή σε ένα νέο διαγωνισμό, ο οποίος ήταν σύμφωνος με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι προτάσεις των διαγωνιζόμενων κρίθηκαν από διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.snfcc.org)

Το ΚΠΙΣΝ έχει όραμά του τη δημιουργία ενός δημόσιου χώρου, ανοιχτού σε όλο τον κόσμο, στην πρόσβαση και στη συμμετοχή σε πλήθος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών και περιβαλλοντικών δράσεων και εκδηλώσεων. Αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας και αποτελεσματικότητας, για όλη τη χώρα, και κυρίως ένα “σύμβολο του Ελληνικού Πολιτισμού και της ανθεκτικότητάς του, γεγονός που μας υπενθυμίζει ότι όπως η δύναμη και η αποφασιστικότητά σας επέτρεψαν να ξεπεράσετε μεγάλα εμπόδια στην ιστορία σας, τίποτα δεν μπορεί να λυγίσει το πνεύμα του ελληνικού λαού” Barack Obama.

ΠΗΓΗ: https://colossusproject.org/category/best-practices/


Ο Γιώργος Μπαρμπούτης (ΜSc, MBA, CAGSB, DESS) είναι Στρατηγικός Εμπειρογνώμων σε θέματα Marketing & Management με 30ετή προϋπηρεσία στον τουριστικό, ξενοδοχειακό και πολιτιστικό τομέα. Υπήρξε εκ των πρωτεργατών και κύριος εισηγητής του εγχειρήματος της Αναβίωσης του Κολοσσού ως έργου χιλιετίας και είναι ιδρυτής & Project Leader της οραματικής πολιτιστικής πρωτοβουλίας www.colossusproject.org που έχει σαν μακροπρόθεσμη προοπτική την επιδίωξη της διαρκούς ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου

Για περισσότερες πληροφορίες επί του εγχειρήματος μπορείτε να ακολουθήσετε:

Website:   https://colossusproject.org

Facebook Page:  https://m.facebook.com/Colossusproject.org

Instagram: https://www.instagram.com/revival_of_colossus/

YouTube: The Revival of Colossus https://bit.ly/36S4PV1

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/george-barboutis-/

Πηγή: money-tourism.gr