Κολοσσός: Έργο με όραμα την ανάπτυξη και την ειρήνη

Ρόδος, πρόταση του Γιώργου Μπαρμπούτη

Ο Γιώργος Μπαρμπούτης έχει εξαιρετικές σπουδές στον τουρισμό και είναι εκπρόσωπος Έργου Κολοσσού Δήμου Ροδίων και μέλος της επιστημονικής ομάδας Τουρισμού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Είναι ο γ. διευθυντής Marketing & Επικοινωνίας στο ξενοδοχείο «Rodos Palace».

Με αφορμή τις εκρηκτικές εξελίξεις που επικρατούν στη Λιβύη, στην Αίγυπτο και στις άλλες βορειοαφρικανικές χώρες, καθώς και τον ισχύοντα προβληματισμό του τι μπορεί να σημαίνουν αυτές για τα εθνικά συμφέροντά μας, ο Γ. Μπαρμπούτης έχει πεισθεί ότι η παρούσα χρονική συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την υλοποίηση του έργου της Αναβίωσης του Κολοσσού. Έχοντας επίγνωση του ότι αυτή η πρόταση πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα δυσχερή συγκυρία, κατά την οποία η χώρα δοκιμάζεται από τις τραυματικές συνέπειες της χειρότερης μεταπολεμικά οικονομικής κρίσης, καλούμενη ταυτόχρονα να εδραιώσει διεθνώς τα ερείσματα της πολιτισμικής και τουριστικής υποδομής της, θεωρεί ότι είναι η προσφορότερη προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης των επιδιωκόμενων ωφελειών και πλεονεκτημάτων.

Χαρακτηριστικά σημειώνει: «Τη χρονική στιγμή, όπου στη διεθνή κοινή γνώμη εξυφαίνεται μία περιρρέουσα αμφισβήτηση των δυνατοτήτων της Ελλάδας να υπερβεί αυτή τη δοκιμασία, ενώ στο εσωτερικό επικρατεί η άποψη ότι εξαναγκαζόμαστε να εκποιήσουμε την ακίνητη περιουσία μας και να “ξεπουλήσουμε τα ασημικά μας” για να αποπληρώσουμε τους δανειστές μας, έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πρωτίστως την άυλη και αμύθητη περιουσία μας και να εξελίξουμε τη χώρα μας με ένα καινοτόμο και εμβληματικό έργο, ενισχύοντας σημαντικά την έξωθεν φήμη μας και την πληγείσα ανταγωνιστικότητά μας.

Εκ παραλλήλου, η επικρατούσα σήμερα γενική αναταραχή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για τη συλλογική ανάληψη ενός μεγαλεπήβολου έργου παγκόσμιας ειρήνης, που θα αντλεί την ιδεολογική του έμπνευση από το αρχαίο θαύμα του Κολοσσού και εκτιμάται ότι θα αποφέρει πολλαπλά πολιτιστικά, τουριστικά, οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά οφέλη για τη χώρα μας, ενός έργου αντάξιου να αποστείλει προς την παγκόσμια κοινότητα ένα μήνυμα δυναμικής παρουσίας της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις και να επιβεβαιώσει τη σύγχρονη εξελικτική προοπτική του ελληνικού πολιτισμού.

Η Ρόδος με την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και την εξέχουσα στρατηγική της θέση, ευρισκόμενη στη γεωγραφική καρδιά τριών ηπείρων, καθίσταται ιδανική έδρα γεφύρωσης ιδεών και πολιτισμών, εδραίωσης ελεύθερου διαλόγου, καθώς και προώθησης του οικουμενικού και διαχρονικού ιδανικού της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών. Μέσω της υλοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματος θα είναι σε θέση να αποκτήσει μόνιμη έδρα ένα Διεθνές Κέντρο Συνάντησης Παγκόσμιας Ειρήνης φιλοξενώντας σημαντικές διοργανώσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις για τη διάδοση και διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

Ένα τέτοιο έργο μπορεί να θωρακίσει τη χώρα στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου έναντι πιθανής επιβουλής, να δημιουργήσει προοπτικές για στενές συμμαχικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και οι Αραβικές χώρες, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ειρηνευτικό ρόλο μεταξύ των ισχυρών οικονομικά συμμαχιών, όπως η Αμερική και η Ενωμένη Ευρώπη, μέσω της άσκησης μίας ήπιας, αλλά ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικής διπλωματίας.

Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να έχουμε ένα κατεξοχήν έργο υπέρβασης της κρίσης και ένα έργο ειρήνης στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή.»

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΒΑΣΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ

Ο Κολοσσός είναι ο αιώνιος μύθος που φέρει η πόλη της Ρόδου, στον οποίο επιχειρείται να επαναπροσδοθεί υπόσταση, χωρίς, όμως, να αλλοιωθεί με τη δημιουργία ενός στείρου και αναχρονιστικού αντιγράφου με αρχαιολογικές προεκτάσεις.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Φιλοσοφία και φιλοδοξία αυτού του πολλά υποσχόμενου εγχειρήματος, το οποίο έχει υιοθετηθεί με ομόφωνες αποφάσεις δύο διαφορετικών δημαρχιακών αρχών από το 1999 μέχρι σήμερα, είναι να αποτελέσει εξελικτική ιδεολογική συνέχεια του αρχαίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην ειρήνη και στην ελευθερία, να προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα και να υποβληθεί ως το ελληνικό επισφράγισμα των πανανθρώπινων και διαχρονικών ιδεών της οικουμενικής ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, με προοπτική να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ορόσημο και σημείο αναφοράς.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Η σύλληψη του εγχειρήματος ενδείκνυται να στηριχθεί στην κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος με μοντέρνα καλλιτεχνική έκφραση και διαστάσεις τεχνικού επιτεύγματος οπτικής και εκδοχής του 21ου αιώνα. Το έργο αυτό ενδείκνυται να προκύψει από το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού παγκόσμιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, το οποίο θα προκριθεί από μία διεθνή επιτροπή επιλογής που θα συγκροτηθεί από εξέχουσες προσωπικότητες προερχόμενες από τους χώρους της πολιτικής, του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών και της τεχνολογίας και θα τεθεί υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, αλλά και υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, για την εξασφάλιση του διεθνούς κύρους και της απολύτου διαφάνειας των διαδικασιών.

Προς την κατεύθυνση της συλλογής οικονομικών πόρων, προτείνεται το έργο να αυτο-χρηματοδοτηθεί μέσω μίας Διεθνούς Εκστρατείας Εξεύρεσης Πόρων που θα συγκεντρώσει χρήματα από πηγές, όπως χορηγίες από μείζονα ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, επιδοτήσεις από επίσημους φορείς και διεθνείς οργανισμούς, την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίξεις περιφερειακών και δημαρχιακών αρχών, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η αξιοποίηση δωρεών από εύπορους Έλληνες, ομογενείς της διασποράς, αλλά και φιλέλληνες πολίτες απανταχού της γης, που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στην υλοποίηση της ιδέας.