Εισηγητική πρόταση περί της δημιουργίας μνημείου χιλιετίας
Ρόδος, 28 Ιουλίου 1999
Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
Αξιότιμα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,
Κυρίες και Κύριοι,
Ι. Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΙΛΙΕΤΗΡΙΔΑΣ
Βρισκόμαστε ενώπιον μιας μοναδικής χρονικής συγκυρίας που αποτελεί ταυτόχρονα και μία ύψιστη ιστορική στιγμή. H έλευση της νέας χιλιετηρίδας συμβολίζει μια νέα αρχή, γεμάτη ελπίδα και αισιοδοξία στην πορεία της ανθρωπότητας, για ένα καλύτερο κόσμο.
Η ιστορική αυτή ευκαιρία δίνει την αφορμή για ένα πρωτοφανή, παγκόσμιο εορτασμό. Ο κατασκευαστικός πυρετός σε πολλές πόλεις δημιουργεί σημαντικότατα έργα, ενώ οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται αποκτούν τη μορφή πανηγυρικών γεγονότων.
ΙΙ. Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ MILLENNIUM ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Στο Λονδίνο, ο Θόλος της Χιλιετίας, το περίφημο Millennium Dome θα είναι ένα κολοσσιαίο και αρχιτεκτονικά μοναδικό κτίριο, που κατασκευάζεται για να συμβολίσει τη νέα ηλεκτρονική εποχή. Το έργο, με συνολικό κόστος που αγγίζει τα 360 δις δραχμές θα λειτουργεί ‘ως σύμβολο της βρετανικής αυτοπεποίθησης, κατά τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλαιρ.
Η καθιερωμένη υποδοχή της νέας χρονιάς στην Τimes Square της Nέας Υόρκης προγραμματίζεται ως ένα πραγματικό πάρτυ χιλιετίας με μια κρυστάλλινη σφαίρα και γιγαντοοθόνες που θα είναι ορατές ακόμα και από το φεγγάρι.
Στο Σηκουάνα, στο Παρίσι, θα χτιστεί ο Πύργος της Γης με εστιατόρια και εκθεσιακούς χώρους.
Στη Ρώμη ανακαινίζονται εξ υπαρχής 86 κτίρια, προκειμένου να αποτελέσουν ‘το περιδέραιο της χιλιετίας’.
Στην Αίγυπτο, ως έργο millennium έχει προαναγγελθεί η ανακατασκευή του Φάρου της Αλεξάνδρειας, ενός από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ο Φάρος θα κτισθεί στο ίδιο ακριβώς σημείο, που βρισκόταν και στην αρχαιότητα αλλά με αρχιτεκτονική εκδοχή 21ου αιώνα. Το σχεδιασμό και την χρηματοδότηση του έργου ύψους 21 δις δραχμών έχει αναλάβει το Ίδρυμα Pierre Cardin, σε συνεργασία με τις Αιγυπτιακές Αρχές.
ΙΙΙ. Η ΡΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Καθώς λοιπόν, σε διάφορα μέρη του κόσμου, κατατίθενται και υλοποιούνται μεγαλόπνοες ιδέες, η Ρόδος βρίσκεται αντιμέτωπη με μία μοναδική ιστορικά πρόκληση:
την σύλληψη και δημιουργία ενός έργου- σταθμού στο συμβολικό νέο βήμα της ανθρωπότητας.
Η πρόκληση ενός τέτοιου εγχειρήματος που θα εξελιχθεί σε επίτευγμα επιβάλλεται από την ανεπανάληπτη μοναδικότητα της χρονικής συγκυρίας, η οποία
– διαμορφώνει την ανυπέρβλητη ευκαιρία μιας αξιομνημόνευτης προσφοράς στη νέα πορεία της ανθρωπότητας
– συγκροτεί τη δυνατότητα της αποστολής ενός μηνύματος εθνικής συνταύτισης και δυναμικής παρουσίας στις διεθνείς εξελίξεις,
– παρέχει ένα προνομιακό υπόβαθρο για τη στήριξη της προώθησης του
προορισμού,
– προβάλλει ως ηθική επιταγή ανταπόκρισης της πόλης στο ιστορικό παρελθόν της, αλλά εγγράφεται και ως υποθήκη για το πολλά υποσχόμενο μέλλον της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εγχείρημα αυτό, η Ρόδος θα συγκεντρώσει τις προσδοκίες ολόκληρης της χώρας, καθώς στην Ελλάδα δεν έχει προαναγγελθεί κανένα άλλο έργο χιλιετίας.
ΙV. H ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΙΛΙΕΤΗΡΙΔΑ
Αποτελεί για μας πεποίθηση, ότι η ιδανική πρόταση για ένα μεγαλόπνοο έργο που θα υποβληθεί ως το ελληνικό επισφράγισμα στη νέα χιλιετία είναι το σχέδιο κατασκευής ενός έργου που θα αντλήσει την έμπνευση του από τον Κολοσσό. Πρόκειται για την δημιουργία ενός έργου –οροσήμου της πόλης, το οποίο θα ταυτίζεται με αυτήν, θα λειτουργεί ως σύμβολο αίγλης και ως ιδεολογική προέκταση της.
Η φιλοσοφία και η φιλοδοξία της δημιουργίας ενός μνημείου χιλιετίας που να αντλεί την έμπνευση του από τον Κολοσσό θα στηριχθεί :
1. στην μεταφορά των συμβολικών ιδιοτήτων του ιστορικού μνημείου,
2. σε έναν εξελικτικό συσχετισμό χωρίς αρχαιολογικές προεκτάσεις και
αναχρονιστική διάθεση
3.στην διαμόρφωση ενός διαχρονικού ιδεολογικού περιεχομένου
4. στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του εγχειρήματος
1. Συμβολικές Ιδιότητες
Οι συμβολικές ιδιότητες του Κολοσσού αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές για ένα έργο – αφιέρωμα στη εξέλιξη της ιστορίας των ανθρώπων.
– Ο Κολοσσός, ένα από τα επτά του αρχαίου κόσμου, αποτελεί το έργο- ορόσημο της πόλης . Επί αιώνες ταυτίζεται με αυτή και συνδέεται άρρηκτα μαζί της σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας περάσει στη σφαίρα του μύθου, δημιουργώντας εικόνες και εικασίες στη φαντασία των ανθρώπων. Θεωρούμε ότι το έργο χιλιετίας οφείλει να είναι ορόσημο, να ταυτίζεται με την πόλη που το εμπνεύστηκε και το δημιούργησε.
– Το μνημείο φέρει το μέγεθος, την ιδιότητα και το μύθο του αρχαίου θαύματος. Το έργο χιλιετίας οφείλει να εκλάβει τη διάσταση σύγχρονου θαύματος Μόνο υπό μια τέτοια οπτική θα δικαιώσει την έμπνευση του, θα υλοποιήσει τη φιλοσοφία του και θα γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς.
– Η κατασκευή του Κολοσσού από τους Αρχαίους Ροδίους είχε τη μορφή της απότισης φόρου τιμής στον προστάτη του νησιού, τον Θεό Ήλιο. Οι σύγχρονοι Ρόδιοι, με το δημιούργημα τους, θα αποτίσουν φόρο τιμής στην ιστορία τους και εξελικτικά στην νέα αρχή της ανθρωπότητας.
2. Προσδιορισμός πεδίου συσχετισμού
Οφείλουμε σ’ αυτό το σημείο να διευκρινήσουμε επακριβώς τα όρια και το περιεχόμενο του συσχετισμού του μνημείου χιλιετίας με το ιστορικό προηγούμενου του Κολοσσού.
Η πρόταση μας δεν συνίσταται στην αντιγραφή ή την αναπαραγωγή του μνημείου του Κολοσσού.
Κατ’ αρχάς μια τέτοια σκέψη θα ήταν ουτοπική και ανέφικτη. Οι ιστορικές αναφορές που διασώζονται δεν παρέχουν παρά ελλιπή και ανακριβή στοιχεία για τη μορφή και τη θέση στην οποία είχε αναρτηθεί. Επομένως, η δημιουργία του αντιγράφου ενός έργου για το οποίο κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πως ήταν και που ήταν, θα ήταν από ανορθόδοξη έως παράλογη.
Κυριότερο όμως όλων, δεν αποτελεί πρόθεση μας να κατασκευάσουμε ένα ομοίωμα με αρχαιολογικές προεκτάσεις που δεν θα αντιπροσωπεύει παρά μια στείρα μίμηση του παρελθόντος.
Φιλοσοφία και πρόθεση της πρότασης μας είναι :
– Να προβούμε σε μια εκ προοιμίου συμβολική μόνο αναπαράσταση του αρχαίου δημιουργήματος.
– Να δανειστούμε την έκταση, το νόημα και τις προεκτάσεις του αρχαίου θαύματος συνθέτοντας ένα σύγχρονο θαύμα εκδοχής και οπτικής 21ου αιώνα.
– Να εκλάβουμε τα στοιχεία του θρύλου ως κατευθυντήριες γραμμές για να δημιουργήσουμε ένα ιστορικό μνημείο, που θα εξελιχθεί σε σύγχρονο ιδεολογικό σύμβολο.
3. Ιδεολογικό Περιεχόμενο
Θεωρούμε αναγκαίο να προσδώσουμε στο έργο χιλιετίας έναν αξιομνημόνευτο ιδεολογικό προσανατολισμό. Αυτόν που θα μεταφέρει τις πανανθρώπινες διαχρονικές αξίες, οι οποίες επιβάλλεται να διέπουν την ιστορία της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα σήμερα , οπότε εισέρχεται στην ανώτερη φάση εξέλιξης της.
Με αυτό το υπόβαθρο το ιδεολογικό περιεχόμενο της κατασκευής του μνημείου θα εμπεριέχει:
– Την δημιουργική αναβίωση ενός οικουμενικού συμβόλου ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών, ευρισκόμενου στη Ρόδο, το σταυροδρόμι τριών ηπείρων
– Τη νοηματική εκπομπή φωτός (με ιδεολογικό έναυσμα τον πυρσό του Κολοσσού), στις ανθρώπινες ιδέες και πράξεις, αναδεικνύοντας την Ρόδο σε πόλη- φάρο, δίδοντας ελπίδα στις προσδοκίες και τις επιδιώξεις των επερχόμενων γενεών.
4. Συγκριτικά Πλεονεκτήματα
Ένα μνημείο χιλιετίας εμπνευσμένο από τον Κολοσσό συγκεντρώνει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που διαμορφώνουν το χαρακτήρα μιας ανταποδοτικής επένδυσης.
1. Ακόμα και η δήλωση της πρόθεσης δημιουργίας ενός μνημείου εμπνευσμένου από τον Κολοσσό θα προκαλέσει αίσθηση, θα κινήσει το ενδιαφέρον και θα στρέψει τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης Θα διαμορφώσει άμεσα και αβίαστα ένα ευρύτατο πεδίο δημοσιότητας με ποικίλες προεκτάσεις, που σε διαφορετική περίπτωση, θα απαιτούσε ένα πολυδάπανο επικοινωνιακό σχεδιασμό.
2. Θα επιτύχει την υλοποίηση του μέσω αυτοχρηματοδότησης, καθώς οι χορηγοί θα ενδιαφερθούν να καλύψουν το υψηλό κόστος ενός έργου, που θα εξασφαλίσει παγκόσμια απήχηση για την συμβολή και την υστεροφημία τους.
3. Θα τοποθετήσει την Ρόδο δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη, διαμορφώνοντας ένα ισχυρό πλαίσιο ανανέωσης και στήριξης της προώθησης της ως προορισμού. Η ευρεία δημοσιότητα θα επιφέρει εξαιρετική άνοδο της ζήτησης του προορισμού, ενώ το επίτευγμα του μνημείου ταυτόχρονα θα λειτουργεί, παγκοσμίως, ως κίνητρο για τους επισκέπτες.
4. Το έργο θα φέρει τον ειδοποιό συμβολισμό και την εξαιρετική σημασία, που διαφοροποιούν και αναδεικνύουν ένα εγχείρημα σε έργο χιλιετίας αντάξιο να υιοθετηθεί από την Ελληνική Πολιτεία ή αλλά κυρίως να τεθεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαικής Ένωσης.
V. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η υλοποίηση και η μετέπειτα διαχείριση του έργου απαιτεί την κατάρτιση ενός επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο θα καθορίσει τις διάφορες φάσεις της ως εξής:
1.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
2.ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
3.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4.ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ-ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΟΔΟΙ
Από την μέχρι τώρα διερεύνηση του θέματος είναι έντονο το ενδιαφέρον επαγγελματιών δημοσίων σχέσεων και διαφόρων εταιρειών επικοινωνίας να αναλάβουν, με σχετικά χαμηλό κόστος, την μεγιστοποίηση της δημοσιότητας, την καμπάνια εξεύρεσης χρημάτων, την διοργάνωση του καλλιτεχνικού διαγωνισμού και την εξασφάλιση μελλοντικών προσόδων για τη συντήρηση του έργου
1.ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Ως προς τον σχεδιασμό και την κατασκευή του μνημείου σε εισηγητικό στάδιο μπορούμε να δώσουμε ορισμένες γενικές κατευθύνσεις για δύο βασικές πτυχές : την χωροθέτηση και την αισθητική αρτιότητα σε συνδυασμό την τεχνική κατασκευή.
Χωροθέτηση
Η επιλογή της θέσης του μνημείου είναι το πρωταρχικό στάδιο της διαδικασίας. Η καταλληλότητα της τοποθεσίας θα πρέπει να μελετηθεί και να εκτιμηθεί βάσει των εξής κριτηρίων.
– Το έργο δεν θα πρέπει να δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβαση στο λιμάνι ή στο αεροδρόμιο.
– Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζει την ορατότητα που αρμόζει σε ένα μνημείο-αξιοθέατο. Να είναι ορατό από απόσταση ώστε να φαίνεται από αέρα και θάλασσα, να διαχέει το φως του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
– Τέλος, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση για τους επισκέπτες, χωρίς δυσχέρειες στη μεταφορά.
Έχοντας εντοπίσει σχόλια στον τύπο που θέλουν την τοποθέτηση του μνημείου στο Μαντράκι, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι :
Σε καμία περίπτωση δεν το φανταζόμαστε, όπως συχνά απεικονίζεται, στη συγκεκριμένη θέση επιτρέποντας στα πλοία να περνάνε κάτω από τα πόδια του.
Έχουμε επισημάνει όμως και προτάσεις, τις οποίες εξετάζουμε και είναι:
– Η κατασκευή ενός τεχνητού νησιού, κατά τα πρότυπα του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υορκη, στην άκρη του νέου λιμανιού που θα αποτελεί έναν αυτόνομο χώρο για περαιτέρω αξιοποίηση. Παράλληλα, θα προσφέρει στο μνημείο τη δυνατότητα να φαίνεται από μεγάλη απόσταση.
– Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τοποθεσία το πάρκο του Ροδινιού που προσφέρει μεγάλη αυτονομία, ευκολία μεταφοράς των επισκεπτών και πιθανόν μεγαλύτερη δυνατότητα αξιοποίησης.
– Μια τρίτη τοποθεσία θα μπορούσε να είναι ο λόφος του Μόντε Σμιθ, δεδομένου της περίοπτης και δεσπόζουσας θέσης του και του εκτεταμένου περιβάλλοντος χώρου.
Κάθε πρόταση όμως εξετάζεται προσεκτικά προκειμένου να συνεκτιμηθούν τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα , σύμφωνα πάντα με τους σκοπούς του έργου.
Αισθητική Αρτιότητα και Τεχνική Κατασκευή
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η αισθητική αρτιότητα του έργου, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί ένας πανελλήνιος ίσως και διεθνής καλλιτεχνικός διαγωνισμός, όπου θα προσκληθούν έλληνες και ξένοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, προκειμένου να διεκδικήσουν τη σύνδεση του ονόματος τους με ένα έργο τέτοιας κλίμακας.
Παράλληλα, με την εικαστική πλευρά θα συνεξεταστεί και η τεχνική πλευρά του έργου, προκειμένου να διερευνηθεί το κατά πόσον το εν λόγω δημιούργημα θα έχει την δυνατότητα να διαθέτει τα πλεονεκτήματα ενός σύγχρονου τεχνικού κατορθώματος, το οποίο θα έχει χαρακτήρα σύγχρονου θαύματος, δηλαδή θα υπερβαίνει τα ανθρωπίνως πεπερασμένα κατασκευαστικά δεδομένα (είτε με τη χρησιμοποίηση νέων υλικών, είτε με την εφαρμογή νέων στατικών μεθόδων κλπ.).
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να συνυπολογισθεί το μέτρο, η αρμονία και το αρχιτεκτονικό ύφος της πόλης της Ρόδου, για να αποφευχθεί η περίπτωση μιας βίαιης παρέμβασης ή ενός εξαμβλώματος.
Το έργο εφόσον θα αποτελεί αξιοθέατο θα πρέπει να είναι προσβάσιμο στον επισκέπτη ή και επισκέψιμο. Ο περιβάλλων χώρος του μνημείου μπορεί να αξιοποιηθεί με την δημιουργία ενός θεματικού μουσείου.
Με βάση τον αρμονικό συνδυασμό αισθητικής αρτιότητας και τεχνικού επιτεύγματος, θα επιλεχθούν οι δέκα καλύτερες προτάσεις από ειδική επιτροπή υψηλού κύρους, που θα συσταθεί με τη συμμετοχή διανοουμένων και προσωπικοτήτων, που συγκαταλέγονται στους αριστείς από τους χώρους, του πολιτισμού, των τεχνών, της τεχνολογίας και της πολιτικής.
2.ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση της δαπάνης που απαιτεί η υλοποίηση του έργου. Το κόστος, όμως αναμφίβολα θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Είναι αδιανόητο να σκεφθεί κανείς ότι η χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου μπορεί να γίνει από εμάς, ή να προκύψει από οποιοδήποτε προυπολογισμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιστεύουμε, όμως, ότι η εξασφάλιση των πόρων κατασκευής μπορεί να επιτευχθεί μέσω αυτοχρηματοδότησης. Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να έχει την μορφή:
– Επιδοτήσεων από επίσημους φορείς και Διεθνείς Οργανισμούς :την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαική Ένωση, την UNESCO κλπ.
– Χορηγιών από Ιδρυματα της Ελλάδος και του εξωτερικού.
– Δωρεών από εύπορους Έλληνες, ιδιώτες, ομογενείς της διασποράς κλπ.
– Συλλογής Χρημάτων από απλούς πολίτες.
Στο σημείο αυτό, μπορούμε να αναφερθούμε σε μια ιδέα, η οποία μας έχει κατατεθεί και συνδυάζει την πρωτοτυπία με ένα ευνοικό ενδεχόμενο χρηματοδότησης. Αφορά την κατασκευή του μνημείου από τα λιωμένα κέρματα των χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης που θα αντικαταστήσουν το εθνικό νόμισμα τους με το ενιαίο ευρωπαικό νόμισμα EΥΡΩ. Πρόκειται για μια συμβολική αντιστροφή της ιστορίας, καθώς, ενώ τα υπολείμματα του Κολοσσού, κατά μία εκδοχή, λιώθηκαν για να αποφέρουν χρήματα, τώρα τα λιωμένα νομίσματα των χωρών της Ευρώπης θα μπορούν να αποδοθούν στην δημιουργία ενός μνημείου εμπνευσμένου από αυτόν.
3. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η επικοινωνιακή πολιτική θα χαραχτεί με βασικό στόχο, αφενός την εξεύρεση των πηγών χρηματοδότησης και αφετέρου την μεγιστοποίηση της δημοσιότητας μέσω:
– Της διοχέτευσης ειδήσεων στον ελληνικό και ξένο τύπο και της δημιουργίας και διατήρησης επαφών με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας (τηλεόραση, ραδιόφωνο, τύπος, διαδίκτυο)
– Της πρόσκλησης διαπρεπών Ελλήνων και διεθνών προσωπικοτήτων, καλλιτεχνών και διασημοτήτων που θα υποστηρίξουν διεθνώς το έργο.
– Του προγραμματισμού και της διοργάνωσης όλων των εκδηλώσεων που θα συνοδεύουν κάθε φάση υλοποίησης του έργου.
4. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ- ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΟΔΟΙ
Η διαχείριση του μνημείου θα εξασφαλίσει προσόδους που θα αποδίδονται τόσο στη συντήρηση του μνημείου όσο και στη συνεχή αξιοποίηση του.
Εκτιμάται ότι μπορούν να προκύψουν σημαντικότατα έσοδα από εισιτήρια επίσκεψης του μνημείου και του θεματικού μουσείου και από την πώληση λευκωμάτων, αναμνηστικών δώρων και άλλων συναφών ειδών.
Αν και οι προθέσεις μας περιλαμβάνουν την μεγιστοποίηση των εσόδων του μνημείου, θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια αποφυγής μιας εμπορευματοποίησης του μνημείου, προσιδιάζουσας σε ξενόφερτη κουλτούρα, με τη δημιουργία σ’αυτό μπαρ, εστιατορίων και άλλων εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν αρμόζουν στη φιλοσοφία του.
VI. ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Η εξαγγελία του έργου θα πρέπει να γίνει πριν το έτος 2000 ώστε να χαρακτηριστεί αυτό ως μνημείο χιλιετίας, ενώ η ολοκλήρωση του κρίνεται σκόπιμο να συμπέσει με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το έτος 2004.
Άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή της εταιρείας επικοινωνίας που θα αναλάβει τον οργανωτικό σχεδιασμό, προκειμένου κατά τον πρώτο χρόνο να δρομολογηθεί, η καμπάνια δημοσιότητας, η εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης και η διοργάνωση του καλλιτεχνικού διαγωνισμού. Με την επιτέλεση αυτών των ενεργειών προετοιμασίας κατά τον πρώτο χρόνο, θα ακολουθήσει ένα διάστημα 4 ετών ικανό για την ολοκλήρωση του έργου. Υποδεικνύουμε αυτό το υπέρτατο χρονικό σημείο, ως και το πλέον προνομιακό για την ολοκλήρωση του έργου, καθώς θα το αναδείξει σε ισοδύναμη εστία δημοσιότητας, ενόσω η χώρα μας θα βρίσκεται στο απόγειο της προβολής.
VIΙ. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ- ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Διαβάσαμε πολύ προσεκτικά στον τύπο τις απόψεις διαφόρων επιφανών Ροδίων οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:
Πρώτη Άποψη
Να μην κατασκευαστεί ένα μοναδικό μνημείο χιλιετίας, αλλά, αντιθέτως, τα χρήματα που θα ξοδευτούν για το σκοπό αυτό να διατεθούν για πολλαπλούς άλλους πολιτιστικούς σκοπούς και καλλιτεχνικά έργα.
Ουδείς αμφισβητεί την ανάγκη πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων και έργων, ούτε θα πάψουν να υπάρχουν, απλώς αναζητείται το έναυσμα μιας κορυφαίας δραστηριότητας που θα αφυπνίσει τον κόσμο, θα ενεργοποιήσει συνειδήσεις και οράματα και θα τροφοδοτήσει πολλές άλλες πρωτοβουλίες.
Δεύτερη Άποψη
Να γίνει ένα μνημείο χιλιετίας, είτε εξολοκλήρου καινούργιας σύλληψης είτε με ιστορική σημασία χωρίς έμπνευση όμως από τον Κολοσσό. Είναι ένα εναλλακτικό ενδεχόμενο, το οποίο και εμείς έχουμε εξετάσει. Δεν το υιοθετήσαμε όμως γιατί εντοπίσαμε τα εξής σοβαρά μειονεκτήματα:
– Θα αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο έργο που δύσκολα όμως θα αποκτήσει ένα περιεχόμενο που να το διαφοροποιεί και να το εξαίρει.
– Η εξασφάλιση της δημοσιότητας θα είναι δύσκολη, γιατί θα πρέπει να καλλιεργηθεί εκ του μη όντος, δηλαδή από μηδενική βάση.
– Κατά συνέπεια, το ενδιαφέρον των χορηγών θα είναι μειωμένο και το υψηλότατο κόστος θα αποτρέψει την υλοποίηση του έργου
– Δεν θα έχει την εξαιρετική σημασία και τον ειδοποιό συμβολισμό ενός έργου millennium και
– πολύ περισσότερο δύσκολα θα υιοθετηθεί από την Ελληνική Πολιτεία.
Επιπλέον τα διεθνή παραδείγματα υλοποίησης παρόμοιων ιδεών ενισχύουν καθοριστικά την πρόταση συσχετισμού του μνημείου με τον Κολοσσό.
Η επικείμενη ανακατασκευή του Φάρου της Αλεξάνδρειας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι Αιγύπτιοι δεν επέλεξαν να κατασκευάσουν σαν μνημείο χιλιετίας ένα καινούργιο έργο αλλά το δικό τους αρχαίο θαύμα. Αυτό ήταν και το κίνητρο για τη συμβολή του ιδρύματος Pierre Cardin
Ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στο μέλλον ένας ισχυρός φορέας να αποφασίσει να κατασκευάσει έναν Κολοσσό σε κάποιο άλλο σημείο της γης; Εκ των υστέρων θα προσπαθούμε να διεκδικήσουμε την πατρότητα και τη σύνδεση του με τη Ρόδο για να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ένα μερίδιο δημοσιότητας.
Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ένας αμιγώς ελληνικός θεσμός αναβιώθηκαν το 1896 από τον Πιερ Ντε Κουπερντεν και εξελίχθηκαν σε κορυφαίο παγκόσμιο θεσμό. Σήμερα θεωρούμε εθνικό κατόρθωμα το γεγονός ότι έχουμε επιτέλους αναλάβει τη διοργάνωση τους για το 2004.
Συνοψίζοντας λοιπόν, η πρόταση για έμπνευση του μνημείου χιλιετίας από τον Κολοσσό υπερέχει αναμφισβήτητα στα εξής σημεία:
– Εξασφαλίζει παγκόσμια δημοσιότητα και απήχηση (αξίας δισεκατομμυρίων δραχμών).
– Επιτυγχάνει την αυτοχρηματοδότηση του από ποικίλους φορείς.
– Tοποθετεί την Ρόδο δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη
– Δρομολογεί εξαιρετική άνοδο της ζήτησης του προορισμού.
– Αποφέρει σημαντικότατες προσόδους για το νησί.
– Κρίνεται ως έργο χιλιετίας, αντάξιο να υιοθετηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, και πιθανόν την Ευρωπαική Ένωση
– Αναγκάζει την Αθηνοκεντρική Πολιτεία, η οποία είναι απορροφημένη στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, να στραφεί προς τη Ρόδο και να προσφέρει πολιτιστικούς και άλλους πόρους.
– Εντάσσεται στην συνολική προσπάθεια διεθνούς ανάδειξης της Ελλάδας ενόψει του 2004, συγκροτώντας ένα ισοδύναμο πυρήνα δημοσιότητας.
– Αποτελεί πρόκληση δημιουργίας για αναγνωρισμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, η συμμετοχή των οποίων θα παράσχει εχέγγυα για την αισθητική αρτιότητα του έργου.
– Συμβάλλει στην αξιοποίηση των Εθνικών μας Θησαυρών μετατρέποντας την εγωκεντρική μας εσωστρέφεια σε πολιτισμική εξωστρέφεια.
– Μας κάνει εθνικά υπερήφανους και αντάξιους της ιστορίας μας και
όχι υποτελώς παγιδευμένους σε αυτήν.
– Τέλος είναι ένα έργο που έχουμε κερδίσουμε όλοι μας.
VIIΙ. EΠΙΛΟΓΟΣ
Κυρίες και Κύριοι,
Θα ήταν ίσως εύκολο να περιορίσουμε τις ιδέες μας, να υποτάξουμε τις σκέψεις μας στο το φόβο του κόστους ή των αντιδράσεων. Προτιμούμε όμως να αναζητήσουμε το θάρρος και την τόλμη να τις υπερασπίσουμε, κάνοντας τες απτή πραγματικότητα.
Καταθέτουμε σε σας την πρόταση μας για ένα μεγαλόπνοο έργο χιλιετίας. Μοιραζόμαστε μαζί σας το όραμα μας, για την υλοποίηση μιας μοναδικής έμπνευσης. Πιστεύουμε, ότι αν θεωρούμε τους εαυτούς μας αντάξιους της ιστορίας μας, κατασκευάζοντας κάτι τόσο μεγάλο και αξιομνημόνευτο, θα αναδειχθούμε πραγματικοί συνεχιστές της.
Ζητάμε την ομόφωνη έγκριση σας για να προχωρήσουμε σε ένα δυναμικό εγχείρημα, αλλά πολύ περισσότερο ζητάμε να γίνετε κοινωνοί στη διάδοση της ιδέας, συμμέτοχοι στην πραγματοποίηση της.
Ζητάμε την συνδρομή κάθε Ροδίτη, κάθε Έλληνα, του οποιουδήποτε πολίτη αυτού του κόσμου αισθάνεται φίλος προς τα ελληνικά ιδεώδη για να υλοποιήσουμε το όραμα μας: να προσφέρουμε στην Ρόδο μας , στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο ένα έργο-ορόσημο για τον 21ο αιώνα. Ένα παγκόσμιο επισφράγισμα των αξιών της ειρήνης, της ενότητας και της συνεργασίας των λαών, που θα εκπέμπει εις το διηνεκές φως και ελπίδα στις εμπνεύσεις, και τις προσδοκίες των επερχόμενων γενεών.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Γιώργος Μπαρμπούτης Μέλος Δ.Σ ΡΟΔΩΝ ΑΕ
Ακριβές αντίγραφο εισήγησης εγκριθείσης με ομόφωνο ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ροδίων Απόσπασμα πρακτικού ( υπ’ αριθμόν 470 /1999)