ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ: Στόχος ζωής η αναβίωση του Κολοσσού

Στο προσκήνιο παραμένει, επί σειρά ετών, η ιδέα της ανακατασκευής του Κολοσσού της Ρόδου, ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου κατά την αρχαιότητα.

Ιδέα που ανέδειξε και στηρίζει με σθένος ο κ. Γιώργος Μπαρμπούτης, οικονομολόγος και στρατηγικός εμπειρογνώμονας σε θέματα Marketing & Management, ο οποίος συνδυάζει την 30ετή, επαγγελματική εμπειρία στον τουριστικό-ξενοδοχειακό κλάδο με ένα ευρύ ακαδημαϊκό υπόβαθρο.

Σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», ο κ. Μπαρμπούτης αναλύει την ιδέα του έργου της αναβίωσης του Κολοσσού, που όπως φαίνεται αποτελεί στόχο ζωής για τον ίδιο, τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη του, τόσο για τη Ρόδο ως τουριστικό προορισμό, όσο και για τη χώρα συνολικά.

Η συνέντευξη

Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. Δεριζιώτη

Ο ήλιος, η θάλασσα και οι νέες κλίνες δεν είναι αρκετά στοιχεία για την προσέλκυση τουρισμού. O τουρισμός πλέον εμπεριέχεται στις εμπειρίες. Στη νέα αυτή τάση η Ρόδος έχει κάνει προ πολλού το βήμα, με την ιδέα για την αναβίωση του θαύματος του Κολοσσού της Ρόδου, ένα έργο το οποίο στηρίζετε επί σειρά ετών. Μιλήστε μας γι’ αυτό, για την ιδέα, αλλά και το όραμα του εγχειρήματος.

Η ιδέα αφορά στη δημιουργική αναβίωση του αρχαίου θαύματος του Κολοσσού σε ένα σύγχρονο έργο, το οποίο θα αναδείξει τα ανεκτίμητα, άυλα χαρακτηριστικά και τις συμβολικές αξίες του μυθικού μνημείου.

Η κύρια πηγή της έμπνευσης προέρχεται από τη σύγχρονη ιδεολογική επανεξέταση του αρχαίου θαύματος, με σκοπό να ενσωματώσει τις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών, προκειμένου να αποτελέσει ένα εμβληματικό έργο του ελληνικού πολιτισμού, επενδυμένο με ένα οικουμενικό ιδεολογικό περιεχόμενο.

Υπέρτατη πρόκληση και όραμα του εγχειρήματος είναι να προωθήσει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και να εδραιώσει τη Ρόδο σαν έναν εξέχοντα τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό.

Ο νέος Κολοσσός της Ρόδου φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα Τουριστικό – Αρχιτεκτονικό Ορόσημο, ένα Πολιτιστικό επίτευγμα του 21ου αιώνα, ενσωματώνοντας ένα σύγχρονο θεματικό Μουσείο, ένα Αρχαιολογικό Ερευνητικό και Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, καθώς επίσης και μία ουδέτερη Έδρα Ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου.

Τι ακριβώς είναι η Μεσογειακή έδρα ειρήνης;

Υπέρτατη πρόκληση αποτελεί η εδραίωση της πεποίθησης ότι μπορεί, μακροπρόθεσμα, η Ρόδος να διεκδικήσει διεθνώς τη φήμη του «Ουδέτερου Νησιού της Ειρήνης», «ενός Νταβός επίλυσης διαφορών» στη Μεσόγειο (που έχει επιβαρυνθεί λόγω της οξύτατης προσφυγικής κρίσης) και μέσω της σημειολογικής δημιουργίας του εγχειρήματος της Αναβίωσης του Κολοσσού να μεγιστοποιήσει όλα τα παρεπόμενα, αλλά εξόχως σημαντικά οφέλη.

Η Ρόδος με την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και την εξέχουσα στρατηγική της θέση, καθίσταται ιδανική έδρα «γεφύρωσης» ιδεών και πολιτισμών, εδραίωσης ελεύθερου διαλόγου καθώς και προώθησης του οικουμενικού και διαχρονικού ιδανικού της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.

Το ερώτημα, ωστόσο, που προκύπτει είναι πώς θα βρεθούν οι πόροι για ένα τέτοιο εγχείρημα;

Προς την κατεύθυνση της συλλογής οικονομικών πόρων προτείνεται το έργο να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω της κινητοποιήσεως διακεκριμένων προσωπικοτήτων (Πρεσβευτών της Ιδέας), οι οποίες θα ηγηθούν της διενέργειας μιας διεθνούς Εκστρατείας Εξεύρεσης Πόρων, που θα συγκεντρώσει χρήματα από πηγές όπως:

  • χορηγίες από Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού,
  • επιδοτήσεις από επίσημους φορείς και διεθνείς Οργανισμούς, όπως την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση, κ.ά.,
  • υποστηρίξεις Περιφερειακών και Δημαρχιακών Αρχών,
  • ενώ προβλέπεται η αξιοποίηση από δωρεές από εύπορους Έλληνες, ομογενείς της διασποράς, αλλά και φιλέλληνες πολίτες απανταχού της γης, που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στην υλοποίηση της ιδέας.
  • Θα πρέπει, πάση θυσία, να αποφευχθεί η εμπορευματοποίηση του έργου, γι’ αυτό λοιπόν προτείνεται τα χρήματα από τα μελλοντικά έσοδα να επανεπενδύονται προς την κατεύθυνση της διάδοσης της ειρήνης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη δημιουργία:
  • ενός Θεματικού Μουσείου για τον αρχαίο Κολοσσό και την ιστορία του και
  • την ίδρυση ενός διεθνούς Κέντρου συνάντησης Μεσογειακής ειρήνης, που θα στεγάζει έναν εξαιρετικό, πολιτιστικό πολυχώρο, τεχνολογικά προηγμένο, που θα περιέχει συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, αμφιθέατρο, αίθουσα συναυλιών και θα φιλοξενεί διεθνούς εμβέλειας διοργανώσεις, εκδηλώσεις και events.

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθούν μερικά μόνο παραδείγματα από έργα-ορόσημα, που προσέδωσαν αίγλη και θαυμασμό στις πόλεις-χώρες που επιχείρησαν κάτι αντίστοιχο:

  • Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
  • Η Όπερα του Σίδνεϋ
  • Το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο
  • Το Μουσείο της Ακρόπολης
  • Το Πολιτιστικό Κέντρο Σταύρος Νιάρχος, αλλά και άλλα πολλά έργα-θαύματα, που έχουν δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες, όπου έχουν κατασκευασθεί.

Ποια προβλέπονται τα οφέλη και πλεονεκτήματα του εγχειρήματος, τόσο για τη Ρόδο, όσο και για τη χώρα;

Ένα τέτοιο εγχείρημα με την ιδεατή ανάπτυξή του, θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλαπλά ευεργετήματα σε επίπεδο τουριστικό, πολιτιστικό, οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό και θα κριθεί αντάξιο του να αποστείλει προς την παγκόσμια κοινότητα ένα μήνυμα δυναμικής παρουσίας της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σύγχρονη εξελικτική προοπτική του.

Πιο συγκεκριμένα, η αναβίωση του Κολοσσού με όραμα την παγκόσμια ειρήνη, αναμένεται να είναι η κατάλληλη Μεγάλη Δράση (Mega Action), που θα «ταρακουνήσει» συθέμελα την τουριστική βιομηχανία του νησιού και θα ανατρέψει τις οποιασδήποτε φύσεως αρνητικές τάσεις έχουν γίνει έντονα αισθητές τα τελευταία χρόνια.

Θα προκαλέσει ευρεία δημοσιότητα και θα δρομολογήσει μία διαφοροποιημένη ζήτηση (differentiated demand) για το τουριστικό μας προϊόν.

Θα επανατοποθετήσει (Repositioning) και θα επαναπροσδιορίσει την επιθυμητή εικόνα (Rebranding) του νησιού στη διεθνή τουριστική σκηνή, μετατρέποντας τη Ρόδο σε ένα νέο ανταγωνιστικό πόλο έλξης και προορισμό αιχμής των τουριστών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Θα προσελκύσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, που θα αναδιαμορφώσουν με ποιοτικό τρόπο το τουριστικό ρεύμα, θα μειώσουν την ανεργία και θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο, συμβάλλοντας έτσι καταλυτικά στην επιζητούμενη τουριστική εξυγίανση και την οικονομική ευημερία του προορισμού.

Σε εθνικό επίπεδο, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας. Πιο αναλυτικά, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας και θα αναδείξει σε παγκόσμιο επίπεδο την πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας.

Ακόμη, θα αποτελέσει μοναδική πρόκληση για αναγνωρισμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, που με τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση του οράματος να εγγυηθούν την αισθητική και εικαστική αρτιότητα του έργου. Ενώ, παράλληλα, θα αποτελέσει ένα καινοτόμο, σύγχρονο, τεχνικό επίτευγμα, που θα υπερβαίνει τα ανθρωπίνως πεπερασμένα κατασκευαστικά δεδομένα, είτε με τη χρησιμοποίηση νέων υλικών, είτε με την εφαρμογή νέων στατικών μεθόδων, είτε με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Τέλος, σε διπλωματικό επίπεδο, ένα Μεσογειακό Κέντρο Ειρήνης, ευρισκόμενο στη γεωγραφική «καρδιά» τριών ηπείρων, θα δημιουργήσει σημαντικές στρατηγικής και ειρηνευτικής σημασίας προεκτάσεις καθώς και ευκαιρίες άσκησης ήπιας πολιτιστικής διπλωματίας.

Πηγή: https://money-tourism.gr/giorgos-mparmpoytis-stochos-zois-anaviosi-kolossoy/ | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr