Μεγάλο στοίχημα για τη Ρόδο η δημιουργία ενός νέου Κολοσσού (Συνέντευξη)

  1. Οι λόγοι που σας οδήγησαν στην κατάθεση της πρότασης για τη δημιουργία μνημείου το οποίο θα αποτυπώνει τις αρχές και τις αξίες του Κολοσσού;

Κατ΄ αρχάς θα προτιμούσα να μη χρησιμοποιείται ο όρος «μνημείο» διότι αυτό το οποίο επιχειρείται να δημιουργηθεί εμπεριέχει πολύ περισσότερα στοιχεία και χαρακτηριστικά. Νομίζω ότι στο όλο εγχείρημα αρμόζει η έκφραση αναβίωση του αρχαίου Θαύματος σε ένα σύγχρονο δημιούργημα εκδοχής και οπτικής 21ου αιώνα, το οποίο θα αποτυπώνει και θα εξελίσσει τις ιδεολογικές και συμβολικές αξίες του Κολοσσού.

Ενώ λοιπόν αρχικά φαίνεται ότι πρόκειται περί ενός μεγαλόπνοου έργου ανάπτυξης του τουρισμού, το οποίο θα δημιουργήσει εξαιρετική ζήτηση για τον προορισμό με σημαντικά οικονομικά οφέλη όπως η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των εισοδημάτων και η εξασφάλιση μελλοντικών οικονομικών προσόδων στο νησί, εξαιτίας μίας πολύ μεγάλης κλίμακας επένδυσης, ουσιαστικά θα αποτελέσει και ένα μεγαλειώδες έργο πολιτισμού που θα κεντρίζει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας, θα συμβάλλει στην αξιοποίηση των Εθνικών μας Θησαυρών και θα συνεισφέρει με τον καλύτερο τρόπο στην ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Η πολυσχιδής όμως ανάπτυξη της πρότασης, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, άπτεται ενός πολυδιάστατου πλαισίου τομέων και ωφελειών, τους οποίους μπορώ επιγραμματικά να σας αναλύσω:

Σε επίπεδο επικοινωνίας εξασφαλίζει παγκόσμια δημοσιότητα και διεθνή απήχηση. Σε επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας αποτελεί μοναδική πρόκληση για αναγνωρισμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, η συμμετοχή των οποίων θα παράσχει εχέγγυα για την αισθητική αρτιότητα του έργου. Σε επίπεδο τεχνολογικής πρόκλησης η δυνατότητα του έργου να διαθέτει τα πλεονεκτήματα ενός σύγχρονου τεχνικού επιτεύγματος προωθεί την καινοτομία, καθώς θα πρέπει να υπερβαίνει τα ανθρωπίνως πεπερασμένα κατασκευαστικά δεδομένα (είτε με τη χρησιμοποίηση νέων υλικών, είτε με την εφαρμογή νέων στατικών μεθόδων, είτε με τη χρήση νέων τεχνολογιών).

Σε επίπεδο επίσης εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων η δημιουργία ενός παγκόσμιου κέντρου ειρήνης στην γεωγραφική καρδιά τριών ηπείρων, θωρακίζει τη χώρα και δημιουργεί μεγάλες στρατηγικής σημασίας προεκτάσεις και ευκαιρίες.

Μπορεί όμως ακόμα, να προσφέρει μέγιστα κοινωνικά οφέλη ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Σε μία περίοδο ισχυρής οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής δοκιμασίας για τη χώρα μας, χρειάζεται να επιτελεσθεί ένα πανεθνικό και υπερκομματικό έργο, το οποίο θα συσπειρώσει τις υγιείς δυνάμεις, θα ανατάξει τις ηθικές αρετές και θα ανυψώσει το ηθικό των Ελλήνων στο να συνεργασθούν συντεταγμένα και συνεργειακά προκειμένου να επιτύχουν ευγενείς στόχους.

Θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία να αναγεννηθούν και να μεγαλουργήσουν οι ευρισκόμενες σήμερα σε καταστολή μεγάλες μας αρετές, αποστέλλοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα ότι εμείς οι Έλληνες με την μικρή χώρα αλλά και την τεράστια ιστορία δεν παραμένουμε αδρανείς εγκλωβισμένοι σε αυτή, αλλά την εξελίσσουμε με αξιοζήλευτο και θαυμαστό τρόπο, μετατρέποντας δυναμικά την εθνική μας εσωστρέφεια σε παγκόσμια πολιτισμική εξωστρέφεια.

2. Θα καταθέτατε την πρόταση για τη δημιουργία του έργου ακόμη και αν δεν είχε κάνει αισθητή την εμφάνιση της η οικονομική κρίση;

Αναμφισβήτητα ναι. Εξ’ άλλου έχει ήδη κατατεθεί τρεις φορές σε διαφορετικές χρονικές συγκυρίες διατηρώντας στο ακέραιο το όραμα, την ιδεολογική βάση και τις κατευθυντήριες γραμμές υλοποίησης.

α) Αξιοποίηση μιας Ιστορικής Χρονικής Συγκυρίας (Έργο χιλιετίας millennium 2000)

Η συγκεκριμένη πρόταση περί αναβιώσεως του αρχαίου θαύματος και των αμύθητων συμβολικών του στοιχείων με σύγχρονη εικαστική προσέγγιση 21ου αιώνα που αποκλείει τη δημιουργία στείρου αντιγράφου και επιβάλλει την καινοτομία όσον αφορά στην τεχνική κατασκευή, κατατέθηκε για πρώτη φορά στις 28 Ιουλίου 1999 επί Δημαρχίας του κ. Γιώργου Γιαννόπουλου με προοπτική να αξιοποιήσει μία ανυπέρβλητη ιστορικά χρονική συγκυρία. Επρόκειτο για εισηγητική πρόταση δημιουργίας έργου χιλιετίας (millennium) της Ρόδου, με προοπτική ολοκλήρωσης της κατασκευής το 2004 προκειμένου να συμπέσει χρονικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να αποκτήσει το μέγιστο της δημοσιότητας. Παρά δε το γεγονός ότι τότε εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο παρέμεινε ευκταίος και αναξιοποίητος προς υλοποίηση στόχος.

β) Εισαγωγή του προορισμού της Ρόδου στην «Κοινωνία των Ονείρων» (2005)

Η έντονη επιθυμία υλοποίησης εκφράστηκε και επανήλθε στην επικαιρότητα για δεύτερη φορά, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Διεθνούς Τουριστικού Φόρουμ Καινοτομίας της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου τον Μάρτιο του 2005 καθώς και του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου με θέμα «Καινοτόμες Εμπειρίες μέσα από Σημαντικά Τουριστικά Θέλγητρα».

Η πορεία του τουρισμού μας, απέδειξε ότι ο τόπος μας έχει ανάγκη δημιουργίας καινοτόμων εμπειριών, που θα προκύψουν μέσα από τουριστικά θέλγητρα. Εδώ και 30 χρόνια περίπου, βρισκόμαστε στην κοινωνία της πληροφορίας και σταδιακά αλλά και γρήγορα, οδηγούμαστε στην «κοινωνία των ονείρων». Σε μια κοινωνία συναισθηματική, όπου οι συγκινήσεις και η φαντασία επικρατούν. Όπου η αναδυόμενη οικονομική αξία δεν είναι υπηρεσίες αλλά εμπειρίες.

Η «κοινωνία των ονείρων» διαδραματίζει το μεγαλύτερο ρόλο στην εξέλιξη του τουρισμού, που πλέον δεν πουλά πακέτα και κρεβάτια, αλλά διακινεί εμπειρίες και οι διαμορφωτές προϊόντων δημιουργούν και συνθέτουν όνειρα και μύθους. Επομένως, ξεφεύγουμε από το να είμαστε απλοί διαχειριστές λειτουργιών και γινόμαστε συντονιστές ενός συνόλου ιστοριών, ονείρων και εμπειριών που πρέπει να προσφέρουμε στους επισκέπτες. Κατά συνέπεια, οι τουριστικοί προορισμοί θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν προκειμένου να εξελιχθούν με τρόπο αειφορικό. Επιβάλλεται να παρέχουμε εμπειρίες στους επισκέπτες, σε επίπεδο που ξεπερνά τις προσδοκίες τους.

Στο πλαίσιο και σε εξέλιξη αυτού του Φόρουμ καθώς και σε συνεργασία του Δήμου Ροδίων με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου ξεκίνησαν συνομιλίες για την προοπτική υλοποίησης του έργου με τον διάσημο Γερμανό αρχιτέκτονα φωτός Gert Hof και τους συνεργάτες του. Κατόπιν επίπονης μελέτης που κράτησε περίπου δυο χρόνια, το 2008 παρουσιάστηκε στο DUBAI στα πλαίσια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (W.T.C.A.) παρουσία του νυν Δημάρχου Ροδίων κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, μία εξαιρετική πρόταση υλοποίησης του εγχειρήματος (www.the-new-colossus.org). Η συγκεκριμένη πρόταση επισφραγίσθηκε και πάλι ομόφωνα από την τρέχουσα Δημαρχιακή αρχή, αλλά λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης η συνολική προσπάθεια δείχνει, επί της παρούσης χρονικά στιγμής να παραμένει αδρανής .

γ) Έργο -πρόκληση υπέρβασης της κρίσης (2010)

Τέλος, η πρόταση κατατέθηκε και πάλι για τρίτη φορά κατά τη διάρκεια της περιφερειακής εκδήλωσης του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου στη Ρόδο, όπου ζητήσαμε από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. να συμπεριληφθεί στις μελλοντικές δράσεις του 2020, ως έργο ταυτόσημο με το όραμα του τουρισμού της χώρας μας πού έχει κατατεθεί από τον ΣΕΤΕ.

Σε μία περίοδο έκπτωσης οικονομικών , κοινωνικών και ηθικών αξιών καθώς και της μεγαλύτερης μεταπολεμικά κρίσης και που διέρχεται η χώρα μας, δημιουργείται ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη πρόκληση υπέρβασης της. Σε ένα τόσο αντίξοο για τη χώρα μας περιβάλλον οφείλουμε να λειτουργήσουμε συνεργειακά, αξιοποιώντας τις υγιείς δυνάμεις μας και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα μπροστά με έμπνευση από το ιστορικό παρελθόν επιστρατεύοντας ταυτόχρονα τον πιο σύγχρονο πραγματισμό μας.

3. Μπορείτε να περιγράψετε την ιδέα και κυρίως το όραμα που διαπνέει όσους την κατέθεσαν ;

Η Ρόδος φέρει το μύθο του Κολοσσού, ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου, που αποτελούσαν εορτασμό της μυθολογίας, των τεχνών, της επιστήμης και της θρησκείας, ιδιότητες που εξάπτουν επί αιώνες την φαντασία των ανθρώπων. Η παγκόσμια φήμη του μαζί όμως με τις απαράμιλλες μυθικές ιδιότητες είναι τα στοιχεία εκείνα που θα υποκινήσουν τους αυριανούς επισκέπτες να ζήσουν την εμπειρία και θα αναζητήσουν να το μυστήριο των αρχαίων εκείνων εποχών.

Εδώ όμως πρέπει να εξερευνήσουμε διεξοδικά το ορθό πλαίσιο που θα πρέπει να υλοποιηθεί το εγχείρημα, ούτως ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του, με προοπτική το έργο να μην υποθηκεύσει την ιστορία και το μέλλον του προορισμού αλλά αντίθετα να τον εξελίξει και να τον εμπλουτίσει, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα μοναδικά τουριστικά και πολιτιστικά του πλεονεκτήματα.

Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα άυλα στοιχεία και οι συμβολικές αξίες και ποιο είναι το ενδεδειγμένο πεδίο ιδεολογικού συσχετισμού.

• Ο Κολοσσός είναι ο αιώνιος μύθος που φέρει η πόλη της Ρόδου. Είναι το έργο-ορόσημο που επί αιώνες ταυτίζεται με αυτή και συνδέεται άρρηκτα μαζί της σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας περάσει στη σφαίρα του μύθου, δημιουργώντας εικόνες και εικασίες στη φαντασία των ανθρώπων. Το σύγχρονο έργο οφείλει να είναι και πάλι παγκόσμιο ορόσημο, για να λειτουργήσει ως κορυφαίο θέλγητρο για τον προορισμό. Να γίνει λόγος επίσκεψης της Ρόδου για ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο που μέσα από αυτό θα βιώσουν την μοναδικότητα του Ελληνικού πολιτισμού.

• Το μνημείο έφερε το μέγεθος, την ιδιότητα και τον μύθο του αρχαίου θαύματος. Το σύγχρονο δημιούργημα οφείλει να εκλάβει τη διάσταση σύγχρονου θαύματος. Μόνο κάτω από μια τέτοια οπτική, θα γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς.

• Ο Κολοσσός κατασκευάστηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στον θεό Ήλιο, την ειρήνη και την ελευθερία. Το σύγχρονο θαύμα οφείλει να γίνει οικουμενικό σύμβολο ειρήνης, φιλίας και συναδέλφωσης των λαών.

Η πρόταση όμως αντιτίθεται στην ιδέα της δημιουργίας ενός στείρου αντίγραφου (Replica) του αρχαίου Θαύματος. Μία τέτοια προσπάθεια πέρα από άτοπη, καθώς τα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν είναι ελλιπή και ανακριβή, πολύ περισσότερο θα ήταν αναχρονιστική διότι θα αφαιρούσε τα στοιχεία του Θαύματος, το μυστήριο, την καλλιτεχνική και μυθολογική αξία του ιστορικού έργου. Πάνω από όλα όμως, θα ακύρωνε την ίδια την έννοια του Θαύματος γιατί δεν θα αποτελούσε επίτευγμα για τη σημερινή εποχή. Θα ήταν καταστρεπτικό για το μύθο, και ταυτόχρονα αυτοχειρικό για τον προορισμό και την ιστορία του, να δημιουργηθεί ένα αντίγραφο-αναπαράσταση ενός ανύπαρκτου στη σημερινή εποχή θαύματος. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε προσπάθεια αναχρονιστικής απομίμησης θα πρέπει εκ προοιμίου να αποκλειστεί.

Κολοσσός της Ρόδου-Colossus of Rhodes

ΟΡΑΜΑ

Συνεπώς, το όραμα του εγχειρήματος είναι:

«Η δημιουργία ενός Θαύματος εκδοχής και οπτικής 21ου αιώνα που θα αντλεί την έμπνευση του από το αρχαίο. Θα πρέπει να είναι ένα εξελικτικό δημιούργημα, που θα προσδώσει υπόσταση στις απαράμιλλες συμβολικές αξίες του Κολοσσού, αποσκοπώντας να καταστεί ένα επίτευγμα της εποχής μας. Θα αποτελεί σύμβολο του Ελληνικού Πολιτισμού και θα εμπλουτισθεί με ένα οικουμενικό ιδεολογικό περιεχόμενο.

Όπως ακριβώς ο Κολοσσός κατασκευάστηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στον θεό Ήλιο, την ειρήνη και την ελευθερία, το σύγχρονο Θαύμα, ευρισκόμενο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, θα πρέπει να γίνει παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και φιλίας των λαών και μέσω της νοερής εκπομπής φωτός στις ανθρώπινες ιδέες και πράξεις, να αναδείξει την Ρόδο σε πόλη- φάρο, διαχέοντας μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας στις προσδοκίες των επερχόμενων γενεών».

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι το όραμα, το ιδεολογικό πλαίσιο και οι κατευθυντήριες γραμμές υλοποίησης του εγχειρήματος αποτελούν πολιτιστική προίκα , πνευματική ιδιοκτησία και άυλη περιουσία προς αξιοποίηση ολόκληρου του Δήμου Ροδίων και των πολιτών του καθώς έχει ψηφισθεί ομόφωνα και διαχρονικά από δύο διαφορετικές δημοτικές αρχές τα τελευταία 10 χρόνια .

4. Ποια θα είναι η μορφή και οι(κατευθυντήριες γραμμές υλοποίησης) που θα πρέπει να έχει το έργο προκειμένου να ανεβάσει τη Ρόδο σε ότι αφορά την παρουσία της στο τουριστικό γίγνεσθαι;

Θεωρούμε ότι με βάση το όραμα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Θαύματος 21ου αιώνα, ανακύπτουν τρεις βασικές ιδιότητες που θα πρέπει να διασφαλίζει το έργο ως προς την εικαστική απεικόνιση και την τεχνική κατασκευή οι οποίες είναι:

1. Καλλιτεχνική αξία παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας.

2. Υπέρτατη αισθητική και εικαστική αρτιότητα.

3. Υπέρβαση (μέσω της καινοτομίας) των συμβατικών μεθόδων κατασκευής.

α) Για να εξασφαλισθούν τα στοιχεία αυτά σε ένα δημιούργημα που θα τύχει διεθνούς αναγνώρισης και ευρείας αποδοχής, προτείναμε αρχικά την προκήρυξη ενός ανοιχτού παγκόσμιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού. Έτσι θα δημιουργηθεί μια πανσπερμία ιδεών που θα έχουν σαν τελικό αποδέκτη τον προορισμό.

β) Εναλλακτικά επίσης, μπορεί να γίνει ανάθεση του εγχειρήματος σε ένα πολύ διάσημο αρχιτεκτονικό καλλιτεχνικό οίκο παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας και αποδοχής, ο οποίος με το κύρος του θα έδινε υπεραξία στο εγχείρημα ( όπως ο καινοτόμος αρχιτέκτονας φωτός Gert Hof, ο γνωστός σε όλους μας πια Calatrava, o πολυβραβευμένος Frank Gehry δημιουργός μεταξύ των πολλών του Μουσείου Guggenheim στο Μπιλμπάο αλλά και άλλοι πολλοί) που θα εναρμονίζoνταν στο όραμα, το ιδεολογικό πλαίσιο και τους στόχους που έχουν τεθεί προς υλοποίηση.

Θεωρούμε όμως απαραίτητο και υπεράνω όλων να συσταθεί μια πολύ υψηλού κύρους Διεθνής Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής, των τεχνών, των γραμμάτων, του πολιτισμού και της τεχνολογίας και η οποία θα τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου έτσι να διασφαλισθούν η παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, το διεθνές κύρος καθώς και η απόλυτη διαφάνεια των διαδικασιών.

Παρά την εκτιμώμενη σημαντικότατη δημιουργία μελλοντικών προσόδων η προτεινόμενη διαχείριση του έργου οφείλει να αποκλείσει την οποιαδήποτε μορφή εμπορευματοποίησης του έργου που παραπέμπει σε ξενόφερτη κουλτούρα, αλλά να εστιάσει στην επανεπένδυση των εσόδων στην συντήρηση αλλά και την περαιτέρω αξιοποίηση του έργου με δράσεις όπως η διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και τη δημιουργία ενός γειτνιάζοντος θεματικού Μουσείου για τον αρχαίο Κολοσσό και την αρχαία Ρόδο.

5. Παρουσιάζοντας πριν από λίγο καιρό την πρόταση, καλέσατε σε συστράτευση όλους τους φορείς του νησιού μας προκειμένου να υλοποιηθεί η ιδέα. Υπήρξε ανταπόκριση και από ποιους;

Ως θεμελιώδεις προϋποθέσεις επιτυχίας θέτουμε πρωτίστως την αντιμετώπιση του έργου ως εθνική υπόθεση, την εξασφάλιση ομοφωνίας, την από κοινού υιοθέτηση της πρότασης από όλα τα κόμματα καθώς και τη συμμετοχή όλων των φορέων και των αρχών που εμπλέκονται στην υλοποίηση του.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο τίθεται υπεράνω πολιτικών ταυτοτήτων και αντιπαραθέσεων. Είναι ένα έργο διαχρονικό το οποίο μας ενώνει παρά μας διχάζει. Είναι ένα έργο συνταύτισης και συσπείρωσης όλων μας.

Σε τοπικό επίπεδο, από το 1999 μέχρι σήμερα, οι Δήμαρχοι Ροδίων δύο διαδοχικών δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Γιώργος Γιαννόπουλος και Χατζής Χατζηευθυμίου αλλά και το σύνολο των επικεφαλής των μειοψηφιών και των δημοτικών συμβούλων το έχουν ομόφωνα ψηφίσει σεβόμενοι στο ακέραιο τις προηγούμενες αποφάσεις. Ταυτόχρονα, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου υπό τις ηγεσίες των κ.κ. Ηλία Κωτιάδη και Γιώργου Χατζημάρκου έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και υποκινήσει σημαντικά συνεργασίες προκειμένου να προχωρήσουν διαδικασίες για να υλοποιήσουν σταδιακά ευκταίους στόχους του εγχειρήματος. Επίσης οι ανώτεροι πολιτικοί άρχοντες του τόπου, οι Βουλευτές, ο Νομάρχης , επικεφαλής φορέων και οργανισμών ανεξαρτήτως πολιτικής παρατάξεως έχουν εκφράσει ποικιλοτρόπως την συμπαράσταση και υποστήριξη τους.

Αλλά κυριότερα, δέκα χρόνια μετά, ολόκληρη σχεδόν η Ροδιακή κοινωνία επιθυμεί διακαώς την υλοποίηση του.

Τώρα όμως οφείλει να ανέβει ένα επίπεδο παραπάνω. Θα πρέπει να ξεφύγει από τα τοπικά όρια και να αποτελέσει έργο πανεθνικής προσπάθειας.

Θα πρέπει να υιοθετηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την Ελληνική Κυβέρνηση, ως σημαντικό έργο αιχμής για τη χώρα μας, να αγκαλιαστεί και να ενστερνισθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα και να τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μόνο τότε θα αποκτήσει ουσιώδεις προϋποθέσεις επιτυχίας και διεκδικήσεως κονδυλίων από εγχώριους και Διεθνείς Οργανισμούς

6. Θεωρείτε πως είναι εύκολο να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται;

Θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο από ότι φανταζόμαστε. Είναι αδιανόητο βέβαια να σκεφθεί κανείς ότι η χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου μπορεί να προκύψει από τον οποιοδήποτε προϋπολογισμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιθανόν τώρα με την επικείμενη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη να είναι διαφορετικά τα πράγματα για να συγκεντρωθούν κάποια πρώτα κονδύλια. Το μεγαλύτερο όμως μέρος της χρηματοδότησης μπορεί να επιτευχθεί μέσω:

 Επιδοτήσεων από επίσημους φορείς και Διεθνείς Οργανισμούς.

 Χορηγιών από Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού.

 Δωρεών από εύπορους Έλληνες, ιδιώτες, ομογενείς της διασποράς κλπ.

 Προσφορών από απλούς πολίτες.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλλει και η επικοινωνιακή στρατηγική, ταυτόχρονα με την μεγιστοποίηση της δημοσιότητας μέσω Διεθνούς Εκστρατείας Δημοσίων Σχέσεων, την κινητοποίηση διαπρεπών Ελλήνων και διεθνών προσωπικοτήτων, την ανάδειξη πρεσβευτών του έργου ανά την οικουμένη, καθώς και την διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων – events σε διάφορες φάσεις υλοποίησης του εγχειρήματος.

7. Έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο?

Αν και έχει μελετηθεί η περιπτωσιολογία διαφόρων ανάλογων έργων στο εξωτερικό, πολιτιστικού και τουριστικού χαρακτήρα εκείνο το οποίο προσομοιάζει στα χαρακτηριστικά του επιδιωκόμενου εγχειρήματος είναι η αναβίωση της αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Ιδρύθηκε γύρω τον 3ο αιώνα π.Χ. κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Πτολεμαίων και καταστράφηκε πολλές φορές από πυρκαγιά μέχρι το 48 π.χ. που καταστράφηκε ολοσχερώς. Στο παρελθόν εθεωρείτο η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του αρχαίου κόσμου καθώς συσσώρευε την παγκόσμια γνώση και απεικόνιζε τον γνωστικό πλούτο της αρχαίας εποχής υποβοηθώντας έτσι την άνθηση των επιστημών (των μαθηματικών , της αστρονομίας , της ανατομίας κ.λ.π.).

Η ιδέα της αναβίωσης ξεκίνησε το 1974 με προοπτική να ανακατασκευασθεί στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή όπου θεωρείτο ότι προϋπήρχε η αρχαία βιβλιοθήκη, και με όραμα να αποτελέσει το Κέντρο παραγωγής και διασποράς της σύγχρονης γνώσης, τον χώρο διαλόγου μεταξύ ανθρώπων και πολιτισμών, ανοίγοντας το παράθυρο της Αιγύπτου προς τον σύγχρονο κόσμο και του σύγχρονου κόσμου προς την Αίγυπτο, σηματοδοτώντας από αυτή τη γωνιά της Μεσογείου τη νέα ψηφιακή εποχή.

Η ανακατασκευή της αποτέλεσε ειλημμένη απόφαση της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, η οποία στη συνέχεια ετέθη υπό την αιγίδα της UNESCO. Μέσω της προκήρυξης ενός παγκόσμιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προκρίθηκε η πρόταση του Νορβηγικού αρχιτεκτονικού οίκου Snøhetta ανάμεσα σε 1400 καταχωρημένες υποψηφιότητες. Η κατασκευή ξεκίνησε το έτος 1995 και ολοκληρώθηκε το 2002 σε συνεργασία με την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση, την UNESCO και τα Ηνωμένα Έθνη. Κόστισε 220.000.000 δολάρια και η χρηματοδότηση προέκυψε από εισφορές 27 κρατών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας σήμερα μεταξύ άλλων διαθέτει:

• Έξι εξειδικευμένες βιβλιοθήκες με εκατομμύρια τόμους βιβλίων.

• Τέσσερα Μουσεία αρχαιοτήτων, αρχαίων χειρογράφων και αρχαίων επιστημών.

• Πλανητάριο.

• Οκτώ Ακαδημαϊκά Κέντρα και Ιδρύματα Ερευνών μεταξύ των οποίων και Αλεξανδρινό Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών.

• Κέντρο καλών τεχνών, αρχαίας καλλιγραφίας.

• Δέκα πέντε μόνιμες εκθέσεις με μοναδικές συλλογές σε θέματα αρχαίων , μεσαιωνικών πολιτισμών και σύγχρονων επιστημών.

• Διεθνές Συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγονται και προγραμματίζονται εκατοντάδες εκδηλώσεις- events κάθε χρόνο

και υποδέχεται ετησίως 1.500.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο. http://www.bibalex.org

8. Κατά τη γνώμη σας πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να γίνει το όραμα πράξη ;

Βάσει του ανωτέρω παραδείγματος της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και της μελέτης διεθνούς περιπτωσιολογίας υπολογίζω ότι 10 χρόνια είναι ικανά να μετουσιώσουν το όραμα σε πράξη. Γι΄ αυτό κιόλας ζητήσαμε από τον ΣΕΤΕ να συμπεριληφθεί στις μελλοντικές δράσεις του Ελληνικού Τουρισμού του 2020.

Εξάλλου θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει απαρχή αξιοποίησης μίας σειράς αντίστοιχων δημιουργικών τουριστικών και πολιτιστικών δράσεων που μπορούν να εμπνευσθούν ,να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν σε κάθε γωνιά και σε κάθε μονοπάτι της πατρίδας μας με τον αστείρευτο ιστορικό, μυθολογικό και πολιτιστικό της πλούτο. Από την Αθήνα του Περικλέους πατρίδα του Πλάτωνα, του Σωκράτη και του Σοφοκλή, την Μακεδονία του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Μινωική Κρήτη, τη Χίο του Ομήρου, την Κω του Ιπποκράτη , τη Σάμο του Πυθαγόρα, την Ιθάκη του Οδυσσέα , την Ολυμπία, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο και τους Δελφούς τον ομφαλό της γης.

9. Εκτός από τον Κολοσσό που θα δώσει άλλο αέρα στο νησί μας τι άλλο χρειάζεται για να ανέβει σε άλλο επίπεδο ο τουρισμός;

Πρέπει να συνασπισθούμε κάτω από ένα νέο κοινό όραμα με σοβαρή χάραξη ενιαίας στρατηγικής και κοινών στόχων. Είναι γεγονός ότι όλοι έχουμε τις καλύτερες των προθέσεων για τον προορισμό. Το ζήτημα είναι πως θα τις υλοποιήσουμε, θα τις μετουσιώσουμε σε πράξη θα βάλουμε κάτω τα προσωπικά μας εγώ, έναντι της ευημερίας του συνόλου με στόχους την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας, την διασφάλιση μεγαλύτερης απασχόλησης και υψηλότερων εισοδημάτων, προασπίζοντας πάντοτε την μελλοντική αειφορία του προορισμού.

Εμείς οι Ροδίτες έχουμε προϊστορία πρωτοπορίας στον Ελληνικό τουρισμό και είμαστε σχεδόν πια συνειδητοποιημένοι ότι πρέπει όλοι μαζί να αντεπεξέλθουμε και να κάνουμε το άλμα στο μέλλον.

H Ρόδος, έχει ανάγκη και χρέος να διακριθεί ως προορισμός στον παγκόσμιο τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη, να αποκτήσει εξαιρετική ζήτηση, να γίνει και πάλι μοναδική, μαγνήτης στα μάτια των μελλοντικών επισκεπτών της.Γιώργος Μπαρμπούτης (M.Sc., M.B.A., D.E.S.S. (CORNELL-ESSEC)Εκπρόσωπος Έργου Κολοσσού Δήμου ΡοδίωνΜέλος της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Πηγή http://www.dimokratiki.gr/article.asp?articleID=5914&catID=18&pubID=1