TEDx Rhodes 2016 – Η Αναβίωση του αρχαίου θαύματος του Κολοσσού της Ρόδου

Έργο με όραμα ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου

Επειδή το θέμα του φετινού TEDx είναι Values Worth Spreading, σήμερα θα μιλήσουμε για αξίες. Τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες αξίες που διέπουν την ανθρωπότητα όπως είναι η οικουμενική ειρήνη, η φιλία και η συνεργασία των λαών.

Και επειδή βρισκόμαστε στη Ρόδο, στη Μεσόγειο,  στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να εκπέμψουμε Φως από αυτή την δοκιμαζόμενη πλευρά της γης προκειμένου να εμπνεύσουμε ελπίδα στις προσδοκίες των επερχόμενων γενεών.

Θα ήθελα όμως σε αυτό το σημείο να προσεγγίσω το θέμα μέσω του ευγενέστερου κατά την ταπεινή μου άποψη εγχειρήματος που θα μπορούσε να επιχειρηθεί, αυτό της «Αναβίωσης του Αρχαίου Θαύματος του Κολοσσού», αφηγούμενος με χρονολογικό τρόπο, επιστρατεύοντας την προσωπική μου εμπειρία και συμμετοχή.

Έργο Χιλιετίας:

Βρισκόμαστε στο έτος 1999 και προσεγγίζουμε τη νέα Χιλιετία. Ημερομηνία – ορόσημο όπου κατετέθη η πρόταση για τη δημιουργία ενός μνημείου  χιλιετίας (millennium project), έργου εμπνευσμένου ιδεολογικά από το αρχαίο θαύμα του Κολοσσού.

Ο στόχος του έργου τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που σηματοδοτούσε τη  Νέα Χιλιετία, ήταν να στρέψουμε τα βλέμματα ολόκληρης της ανθρωπότητας στο νησί μας, όχι υποκινούμενοι από διάθεση μεγαλοϊδεατισμού, αλλά δημιουργώντας ένα έργο αξιομνημόνευτης προσφοράς της Ρόδου που θα αποτελούσε  ταυτόχρονα ένα Κέντρο διάδοσης των διαχρονικών ιδεωδών του Ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ας δούμε όμως από τι αποτελείται η πρόταση:

Ας ρίξουμε μια ματιά ξεκινώντας από το ιδεολογικό περιεχόμενο που αποτελεί και την επιτομή όλων αυτών των αξιών που θα πρέπει να εμπεριέχει:

 1. Ιδεολογικό περιεχόμενο

Ο Κολοσσός είναι ο αιώνιος μύθος που φέρει η πόλη της Ρόδου στον οποίο επιχειρείται να επαναπροσδωθεί υπόσταση, χωρίς όμως να αλλοιωθεί με τη δημιουργία ενός στείρου και αναχρονιστικού αντιγράφου με αρχαιολογικές προεκτάσεις.

Φιλοσοφία και φιλοδοξία του εγχειρήματος είναι να αποτελέσει εξελικτική ιδεολογική συνέχεια του αρχαίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον θεό Ήλιο, την ειρήνη και την ελευθερία, να προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα και να υποβληθεί ως το ελληνικό επισφράγισμα των πανανθρώπινων και διαχρονικών ιδεών της οικουμενικής ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, με προοπτική να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ορόσημο και σημείο αναφοράς.

Άρα λοιπόν το όραμα του έργου διαμορφώνεται ως εξής:

 1. Όραμα

Όπως ακριβώς ο αρχαίος Κολοσσός κατασκευάστηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στην ειρήνη και την ελευθερία, το σύγχρονο θαύμα, ευρισκόμενο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και φιλίας των λαών και μέσω της νοερής εκπομπής φωτός στις ανθρώπινες ιδέες και πράξεις να αναδείξει τη Ρόδο σε πόλη – φάρο διαχέοντας μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας στις προσδοκίες των επόμενων γενεών. 

Πως θα τα μετουσιώσουμε σε πράξη όλα αυτά;

 1. Υλοποίηση

Η σύλληψη του εγχειρήματος θα πρέπει να στηριχθεί στην κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος με καλλιτεχνική έκφραση και διαστάσεις καινοτόμου τεχνικού επιτεύγματος, οπτικής και εκδοχής 21ου αιώνα, σεβόμενο άρρηκτα το μέτρο, την αρμονία, το ιστορικό και πλούσιο πολιτιστικά αρχιτεκτονικό περιβάλλον της Ρόδου.

Το έργο αυτό ενδείκνυται να προκύψει από το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού παγκόσμιου διαγωνισμού, το οποίο θα προκριθεί από μία τοπική και διεθνή Επιτροπή επιλογής που θα συγκροτηθεί από εξέχουσες προσωπικότητες προερχόμενες από τους χώρους της πολιτικής, του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών και της τεχνολογίας και θα τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξασφάλιση του διεθνούς κύρους και της απολύτου διαφάνειας των διαδικασιών.

Από πού θα βρεθούν τα χρήματα ειδικά σε μία περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης; 

 1. Χρηματοδότηση – Εξεύρεση Πόρων

Προς την κατεύθυνση της συλλογής οικονομικών πόρων προτείνεται το έργο να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω της κινητοποιήσεως διακεκριμένων προσωπικοτήτων (Πρεσβευτών της Ιδέας) που θα ηγηθούν της διενέργειας μιας Διεθνούς Εκστρατείας Εξεύρεσης Πόρων που θα συγκεντρώσει χρήματα από πηγές όπως:

Χορηγίες από Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού,

 • Επιδοτήσεις από επίσημους φορείς και Διεθνείς Οργανισμούς, την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση,
 • Υποστηρίξεις Περιφερειακών και Δημαρχιακών Αρχών, ενώ προβλέπεται η αξιοποίηση,
 • Δωρεών από εύπορους Έλληνες, ομογενείς της διασποράς, αλλά και φιλέλληνες πολίτες απανταχού της γης που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στην υλοποίηση της ιδέας.
 1. Αποφυγή εμπορευματοποίησης

– Θεματικό Μουσείο Κολοσσού

– Διεθνές Κέντρο Ειρήνης

Θα πρέπει όμως πάση θυσία να αποφύγουμε την πάσης φύσεως εμπορευματοποίηση του έργου, γι’ αυτό λοιπόν  προτείνεται τα χρήματα από τα μελλοντικά έσοδα του έργου να επανεπενδύονται προς την κατεύθυνση της διάδοσης της ειρήνης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη δημιουργία

 • ενός Θεματικού Μουσείου για τον αρχαίο Κολοσσό και την ιστορία του
 • την ίδρυση ενός Διεθνούς κέντρου συνάντησης Μεσογειακής ειρήνης που θα στεγάζει έναν εξαιρετικό πολιτιστικό πολυχώρο τεχνολογικά προηγμένο, που θα περιέχει συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, αμφιθέατρο, αίθουσα συναυλιών και θα φιλοξενεί διεθνούς εμβέλειας διοργανώσεις, εκδηλώσεις και events.

Ας εμπνευσθούμε όμως λίγο για να βρούμε τα καλύτερα παραδείγματα:

Για να μην είμαστε ασαφείς θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφέρω μερικά μόνο παραδείγματα από έργα ορόσημα που προσέδωσαν αίγλη και θαυμασμό στις πόλεις – χώρες που το επεχείρησαν:

 • Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
 • Η Όπερα του Sydney
 • Το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο
 • Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

αλλά και άλλα πολλά -έργα θαύματα που έχουν δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες όπου έχουν κατασκευασθεί.

Θα ήταν όμως μεγάλη παράλειψη στην σημερινή εποχή να μην αναφερθούμε στη δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Ερευνητικού Κέντρου: 

 1. Αρχαιολογικό Ερευνητικό Κέντρο – Ακαδημαϊκή Έδρα Κολοσσού

Για να καταστεί η προσπάθεια υγιής και αειφόρα στις επερχόμενες γενεές των νέων επιστημόνων, προτείνεται σημαντικό μερίδιο των εσόδων του έργου να αποδίδεται στην ίδρυση Αρχαιολογικού Ερευνητικού Κέντρου για τον Κολοσσό και την ιστορία  του αλλά  ακόμη και Ακαδημαϊκή Έδρα Κολοσσού που θα υποβοηθά την έρευνα και τη μελέτη των αρχαιολόγων – ερευνητών σε θέματα που αφορούν στην τοποθεσία ή στα πιθανά μελλοντικά ευρήματα του αρχαίου θαύματος σύμφωνα με τα εκάστοτε νέα επιστημονικά δεδομένα.

Ποια όμως θα είναι η υπέρτατη πρόκληση για το εγχείρημα;

 1. Μεσογειακή έδρα ειρήνης

Υπέρτατη πρόκληση όμως αποτελεί η εδραίωση της πεποίθησης ότι μπορεί μακροπρόθεσμα η Ρόδος να διεκδικήσει διεθνώς τη φήμη του «Ουδέτερου Νησιού της Ειρήνης», «ενός  Νταβός επίλυσης διαφορών» στη Μεσόγειο (που έχει επιβαρυνθεί λόγω  της οξύτατης προσφυγικής κρίσης) και μέσω της σημειολογικής δημιουργίας του εγχειρήματος της Αναβίωσης του Κολοσσού να μεγιστοποιήσει όλα τα παρεπόμενα αλλά εξόχως σημαντικά οφέλη.

Η Ρόδος με την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και την εξέχουσα στρατηγική της θέση, καθίσταται ιδανική έδρα γεφύρωσης ιδεών και πολιτισμών, εδραίωσης ελεύθερου διαλόγου καθώς και προώθησης του οικουμενικού και διαχρονικού ιδανικού της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.

Ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλαπλά ευεργετήματα στην Ελλάδα σε επίπεδο τουριστικό, πολιτιστικό, οικονομικό, κοινωνικό, διπλωματικό και εθνικό και θα κριθεί αντάξιο του να αποστείλει προς την παγκόσμια κοινότητα ένα μήνυμα δυναμικής παρουσίας της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις επιβεβαιώνοντας έτσι τη σύγχρονη εξελικτική προοπτική του ελληνικού πολιτισμού.

Επίλογος 

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το έργο αυτό είναι υπόθεση όλων των Ροδίων αλλά και όλων των Ελλήνων.

Αφορά ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας, της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ιστορίας, της μυθολογίας και των θρύλων μας.

Είναι μια υπόθεση εθνική που πρέπει να τεθεί υπεράνω πολιτικών ταυτοτήτων και να αντιμετωπιστεί με καθολικότητα.

Απαιτεί μεγάλη προσοχή στο χειρισμό της ώστε να το ενσαρκώσουμε χωρίς να θίξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας αλλά να αποδειχθούμε αντάξιοι συνεχιστές της.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν ζητάμε,

Ζητάμε τη συνδρομή κάθε Ροδίτη, κάθε Έλληνα, του οποιουδήποτε πολίτη αυτού του κόσμου αισθάνεται φίλος προς τα ελληνικά ιδεώδη, για να υλοποιήσουμε το όραμα μας:

Nα προσφέρουμε στη Ρόδο μας, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο ένα έργο-ορόσημο για τον 21ο αιώνα.

Ένα παγκόσμιο επισφράγισμα των αξιών της ειρήνης, της ενότητας και της συνεργασίας των λαών, που θα εκπέμπει εις το διηνεκές φως και ελπίδα στις εμπνεύσεις και τις προσδοκίες των επερχόμενων γενεών.

Γιώργος Α. Μπαρμπούτης

TEDx Rhodes YouTube Video
https://youtu.be/2rvjNDfNrwk